Gaat je hond mee op vakantie? Goed ontwormen is de boodschap!
Hartworm komt voor in Zuid-Europa en rukt op naar het noorden. Het gebied ten zuiden van de lijn Parijs-Milaan werd gezien als risicogebied maar ondertussen zijn er ook al besmettingen in Nederland gerapporteerd. Besmetting vindt plaats door muggen, het eten van slakken of kikkers.
De ziekte kan dodelijk zijn voor uw huisdier, maar kan voorkomen worden door een middel tegen hartworm toe te dienen voor en na de vakantie.
Er treden klachten op doordat de wormen beschadigingen veroorzaken aan de wand van het hart en de grote longslagaders.

nbhartw001

In het eerste stadium van de ziekte heeft de hond bijna geen symptomen. Het uithoudingsvermogen vermindert en er wordt een keer gehoest. Later treden er ernstigere klachten op, zoals gewichtsverlies, leververgroting, vocht in de buikholte en ademhalingsproblemen. Bloedarmoede kan het gevolg zijn van beschadiging van rode bloedcellen en nierbeschadiging. Als het hart ernstige beschadigingen oploopt, kan de hond uiteindelijk overlijden.

nbhartw002

Hartwormbesmetting wordt op 2 manieren bestreden. De worm zelf wordt bestreden en de muggen die de worm overbrengen, worden bestreden. Vraag hierover meer uitleg aan uw dierenarts.