Het BBQ seizoen komt er weer aan en net zoals elk jaar brengt dit zowel gezelligheid als gevaren voor onze viervoeters met zich mee.

Waar denken we dan aan?
– Coctailprikkers en coctailhapjes. Vaak staan deze op een lage tafel en dus binnen handbereik van de hond. Door de lekkere geuren komen de honden meer in verleiding maar helaas niet zonder gevaar. Vele honden zullen iets wat ze gestolen hebben meteen afslikken en dus ook iets met een houten prikker. Deze prikker kan perforaties veroorzaken overal waar hij langskomt. Dit wil ook zeggen dat hij zelfs zijn eigen weg durft gaan zoals een grasaar.

– BBQ Vlees op een stokje. Ook hier het zelfde verhaal als met de coctailhapjes. Sommige honden zijn meesters in het afslikken van ook grote stokjes, foute boel dus.

– BBQ Vlees op de BBQ. Hoewel je het niet meteen zou verwachten zijn er elk jaar enkele honden bij wie hun enthousiasme overstijgt. Dit betekent dat ze in een moment van onoplettendheid toch eens wat durven stelen van de BBQ of zelfs de BBQ omverduwen. Dit geeft een enorme kans op brandwonden voor je huisdier.

– Botjes van het vlees. Vaak willen we onze viervoeters ook verwennen en mee betrekken in onze gezelligheid. Dus een hapje of overschotje wordt aan Fido gegeven. Helaas niet altijd een goed idee. Botten worden het best rauw gegeven om de kans op versplintering te voorkomen. Zeker bij kippenbotten is dit een groot probleem. Maar ook het afslikken van botten kan voor problemen zorgen. Het rondje van een kortelet kan bijvoorbeeld in de mond of slokdarm vast komen te zitten. Maar ook het afslikken van een rib is niet zonder gevaar (zie foto). Hier kunnen obstructies ontstaan maar ook perforatie vanwege versplintering.

– Het vlees zelf. BBQ vlees is vaak enorm bewerkt en gekruid. Voor dieren met gevoelige darmen betekent dit dat een kleine hap al voldoende is om hun maag en darmen van slag te brengen met alle plezier erbij (overgeven en diarree).

Mag mijn dier dan helemaal niets meer?
Jawel, maar met enkele aanpassingen. Zo mag je viervoeter rauw en onbewerkt vlees eten (op kamertemperatuur). Maar ook gekookte of gestoomde groenten. Een rauw ei met schaal kan ook.

Verder kan je je ook de vraag stellen of het wel nodig is dat hij hetzelfde eet als jij. Jij bent deze voeding namelijk gewoon. En niets is zo vervelend dan meerdere keren in de nacht opstaan omdat Fifi de extraatjes van de avond ervoor niet verdraagt en zich dan zelf ook slecht voelt.