Vaak krijgen we de vraag van verschillende eigenaren waar ze wél met hun hond los kunnen.

Omdat de zomer er weer aankomt geven we jou hier een kleine opsomming van 8 verschillende weides bij ons in de buurt.

Een belangrijke regel voor een losloopweide is dat je hond onder appel staat. Dit betekent dat deze naar jou luistert en je hem kan terugroepen. Niet elke hond vind het namelijk even fijn wanneer er een overdolle hond op hun afgestormd komt. Denk er ook aan dat je hond steeds aangelijnd moet zijn buiten de losloopgebieden (ook al is het maar een kort stuk van en naar de parking).

Losloopgebied Gerhagen
Deze losloopzone telt maar liefst 7,5 hectare aan losloopgebied in Gerhagen (Tessenderlo). Het losloopgebied bestaat uit 2 verschillende weides. Een kleine weide voor puppies tot en met 6 maanden en de andere (de grootste) voor alle honden.

Losloopgebied Oude Kerkstraat
Dit losloopgebied bevindt zich in Oudsbergen en is een van de drie losloopweides in de buurt. Deze zone bestaat voornamelijk uit bosgebied en door zijn grootte heb je ook niet een drukte gevoel zoals op andere plaatsen.

Losloopgebied Weg naar Opglabbeek
Hoewel het nergens staat aangegeven is het wel even zoeken naar de tweede losloopweide in Oudsbergen. Ook dit gebied bestaat vooral uit bos en heeft enkele wandelpaadjes aan de rand van de omheining.

Sportzone Gruitrode
Dit is het derde losloopgebied van Oudsbergen en ook wat aan de kleinere kant met zijn 2 hectare. Hoewel hij wat aan de kleinere kant is kan dit ook zeker de moeite zijn voor jou viervoeter.

Kattenbos
Hoewel het de naam kattenbos heeft gekregen is het toch wel echt voor honden bedoeld. Dit stukje bos van 3,5 hectare bevindt zich in Lommel. Ook hier zijn enkele wandelpaadjes en heb je meteen een gevoel van rust.

Lommelse Sahara
Het tweede losloopgebied in Lommel telt maar liefst 4 hectare aan oppervlakte. Ook in dit gebied zijn er verschillende wandelpaden.

Nieuwenhoven
Dit gebied bevindt zich in Sint-Truiden op het Provinciaal Domein Nieuwenhoven. Deze weide is maar liefst 7 hectare groot en werd onderverdeeld in meerdere kleinere stukken.

Wandelgebied Mechelse Heide
In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je maar liefst acht losloopweides en ook 2 wandelroutes aan de Mechelse Heide in Maasmechelen. Hoewel er verschillende wandelpaden zijn is het toch verplicht om hier je hond aan te lijnen en deze enkel los te laten in de hiervoor voorziene gebieden.

Is jouw hond geen voorstander van het loslopen met andere honden in de buurt. Of wil je liever geen risico nemen dan is het altijd een idee om op zoek te gaan naar een snuffeltuin of privé losloopweide. Op deze plaatsen kan je voor een bepaalde tijd een tuin huren en zo je viervoeter loslaten in alle rust. Ook kan je met een privé losloopweide ook honden uitnodigen waarmee je hond wel kan spelen. Dit is heel anders dan de het principe van een snuffeltuin welke meer inspelen op het creëren van rust.
Vaak zijn de meeste snuffeltuinen ook een interessante oase aan verschillende geuren, voorwerpen en andere zaken wat het eens zo leuk maakt. De regels voor zulke tuinen verschilt wel van een losloopgebied/speelweide, namelijk: niets moet, alles mag en kan.