Algemene check up en preventieve zorgen

Jaarlijks wordt uw geliefde viervoeter gevaccineerd, dit is dan ook hét moment voor een grondige volledige check up. Uw huisdier wordt gewogen en er wordt advies gegeven in verband met de voeding.

Ontworming en ontvlooiing komen tevens aan bod.

Ook de tanden worden goed nagekeken en eventuele tandverzorging kan aan te raden zijn.

Bij oude dieren raad ik een halfjaarlijkse check up en een jaarlijks bloedonderzoek aan.

Medische verzorging van zieke en gewonde dieren

Under construction

Chirurgische ingrepen

Op de praktijk worden met zorgvuldigheid verschillende chirurgische ingrepen uitgevoerd.

Vooraleer de patiënt onder narcose wordt gebracht, wordt hij nog grondig onderzocht.

Afhankelijk van de diersoort, ras, leeftijd, algemene conditie en de te behandelen aandoening van de patiënt kiezen we voor injectieverdoving of gasanesthesie. Zo zal de verdoving van een korte niet invasieve ingreep zoals het hechten van een kleine wonde gebeuren met een injectie en het steriliseren van een dier door middel van gas.

Na de operatie kan de patiënt rustig bijkomen in de recovery.

Praktisch:

Gewoonlijk breng je de patiënt na afspraak ’s morgens binnen tussen 9 en 10 uur. Uw huisdier moet nuchter zijn. Dat wil zeggen dat je hem geen eten meer geeft na 20u de avond ervoor, hij mag wel nog wat drinken.

De patiënt wordt in de voormiddag geholpen, tegen de middag mag u dan een telefoontje verwachten of zelf bellen over het verloop van de ingreep. Vanaf 16u mag de patiënt meestal naar huis.

Radiografie

Radiografie is een vorm van medische beeldvorming. Door middel van röntgenstralen door weefsels en organen te sturen, kunnen we de aard en plaats van een ziekte of letsel opzoeken. Het is vooral een goed diagnostisch middel in geval van skeletafwijkingen. De onderstaande foto werd genomen bij een hond met een heupluxatie.

Ook voor het visualiseren van blaasstenen (onderstaande foto) of bepaalde vreemde voorwerpen in de darm is radiologie de techniek bij uitstek. Het duurt slechts enkele minuten om de foto’s te ontwikkelen dus de uitslag is vrijwel direct gekend.

!!! Het nemen van rx-foto’s gebeurt enkel op afspraak.

Bloedonderzoek

Dieren kunnen niet zeggen hoe ze zich voelen – meestal vertelt hun uiterlijk of hun manier van doen u dat er iets mis is.

Bloedonderzoek gaat nog een stap verder en kan ons de eerste aanwijzingen geven over een ziekteproces, vaak al voordat uw dier ziek lijkt te zijn. Door te testen krijgen we een onmiddellijk inzicht in aandoeningen die we anders misschien niet zouden vinden. Het vroegtijdig behandelen geeft u de kans om een betere zorg aan uw dier te geven en kan bovendien schelen in de behandelkosten.

DAP Argus heeft haar eigen bloedanalyse-apparatuur in huis.
Bloedonderzoek duurt maar een paar minuten.

Snelle resultaten maken een onmiddellijke behandeling mogelijk, kunnen levens redden en uiteindelijk geld besparen. En bij een bloedonderzoek in de praktijk bent u meer betrokken bij de zorg van uw dier aangezien u de resultaten direct met de dierenarts kan bespreken. Als de resultaten abnormaal zijn kunnen er direct meer testen uitgevoerd worden wat minder heen-en-weer rijden voor u betekent. Als de resultaten normaal zijn, kan de dierenarts hierdoor meteen bepaalde ziekten uitsluiten waardoor u zich minder zorgen hoeft te maken. Soms zijn er geavanceerde of vervolgtesten nodig. Deze worden meestal door een extern laboratorium uitgevoerd.

Urine- en mestonderzoek

Under construction

Huidonderzoek

Dieren met huidklachten worden aan een uitgebreid lichamelijk en huidonderzoek onderworpen.

Huidproblemen zijn dikwijls uitingen van een intern gebeuren vandaar het belang van het lichamelijke onderzoek!

Het huidonderzoek omvat het observeren van de kleur van de huid, eventuele huidletsels en de plaatsen waar ze voorkomen, de conditie van de vacht.

De volgende stap is het nemen van huidafkrabsels, vacht- of stofmonsters, uitstrijkjes of swabs om parasieten, bacterien, gisten, schimmels en ontstekingscellen op te sporen onder de microscoop. Indien nodig wordt er een schimmelkweek aangelegd of een huidbiopt genomen.

Het beoordelen van huidbiopten en ander celmateriaal, het kweken van bacterien en schimmels op specifiek huidmateriaal gebeurt door een extern laboratorium.

Naast infectieuze/besmettelijke oorzaken van huidinfecties (zoals: vlooien, bacteriën, schimmels etc.) kan de oorzaak van de huidklachten ook een allergie zijn. Ik merk in de praktijk dat meer en meer dieren allergisch zijn. Dat kan voor voeding zijn, voor omgevingsallergenen (stof, pollen, kruiden en grassen,…), voor vlooien, voor contactmaterialen (plastic, linoleum etc.) of voor combinaties hiervan.

Door middel van een voedseltest, een intradermale allergietest of door goede reactie op therapie kan de oorzaak gevonden worden. Let wel, allergien zijn meestal niet te genezen, het is de kunst om deze patienten te stabiliseren met voor hun aangepaste medicatie op maat.

Hospitalisatie en intensieve zorgen

De ernstig zieke patiënten kunnen worden opgenomen in de hospitalisatieruimte. Hier krijgen ze alle zorgen die nodig zijn.
Indien nodig wordt een infuus aangelegd en ’s nachts is er altijd iemand aanwezig om een oogje in het zeil te houden.
Bij mij is uw huisdier in goede handen.

Tandverzorging

Gebitsproblemen komen regelmatig voor bij huisdieren.

Bij hond en kat is de vorming van tandplak een probleem bij ouder worden. Na verloop van tijd kunnen de tanden ook gaan los zitten omdat het tandvlees zich steeds verder terugtrekt. Dieren met deze aandoening kunnen onaangenaam gaan ruiken uit de bek.
De meest voorkomende aandoeningen zijn de parodontale aandoeningen nl. gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (uitgebreide ontsteking met aanhechtingsverlies van de tand tot gevolg). Ze ontstaan door ophoping van tandplak dat tandsteen wordt. Ze kunnen voorkomen worden door regelmatige verzorging en droge brokken als voeding.

Tandsteen wordt verwijderd met een ultrasonische tandsteenreiniger. Hiervoor moet je hond of kat wel volledig onder narcose.

Het gebit wordt dan gecontroleerd op tandsteen, rotte elementen en ontstekingen. Tandsteen wordt verwijderd, rotte tanden worden getrokken en als laatste worden de tanden gepolijst. Het polijsten zorgt er voor dat tandplak zich minder snel kan vormen en zo het ontstaan van tandsteen uitstelt.

Bij jonge hondjes van kleine rassen zien we nogal eens dat er melktanden blijven staan na het wisselen. Die worden dan getrokken om de groei van de volwassen tand niet te verhinderen, vaak hebben ze er ook pijn van en eten ze daardoor minder goed.

Katten hebben vaak het probleem van tandhalsnecrose en daarmee samenhangende aandoeningen. Meer uitleg bij de rubriek Katten.

Slechte mondhygiëne veroorzaakt niet alleen een slechte mondgeur maar het is ook een gevaarlijke infectiebron voor o.a. nieren, hart en lever.

Een goede gebitsverzorging is dus van belang voor het hele lichaam. Probeer je huisdier van kleins af gewend te maken dat je in zijn mond komt. Eerst met vingers, dan met een borsteltje… Natuurlijk zal dat niet bij alle dieren lukken maar diegenen die toelaten om iedere dag hun tanden te laten poetsen, zullen hun mooie gebit heel lang kunnen houden!

Afhalen van medicatie en voeding

In onze voedingsautomaat kan je dierenvoding verkrijgen, 24 uren per dag, 7 dagen per week!!!
Als jouw voeding er niet/nooit tussen ligt, kan je vanaf nu de voeding voor je hond/kat online bestellen.

Fysiotherapie

Goed nieuws!

nb201504_fysio

Dierenarts Valérie heeft haar diploma Fysiotherapeut voor huisdieren gehaald. Sinds de start van haar opleiding vorig jaar zijn er al heel wat “proefkonijnen” gepasseerd met goede resultaten. Nog even kort waarom we ook fysio willen aanbieden als behandeling:

  • Rug- en /of halsproblemen
  • Verlamming
  • Acute letsels aan spieren, gewrichten, banden of pezen na een blessure of ongeval
  • Pees- en gewrichtsontstekingen
  • Revalidatie na botbreuken en operaties (bijvoorbeeld: kruisband/patella)
  • Gewrichtsafwijkingen, zoals heupdysplasie
  • Artrose en ouderdomsklachten
  • Spierziekten
  • Verminderde sportprestaties
  • Slecht helende wonden en verkleefde littekens
  • Pijn

Hydrotherapie

Under construction