Verharen of haaruitval bij de hond is een van de meest gehoorde klachten van hondeneigenaren. De ene hond verhaart misschien wat meer dan de andere hond, maar bijna elke hond heeft hier wel last van.

Verharen of haaruitval?

Het is goed om een onderscheid te maken tussen het normale verharen van de hond en haaruitval als gevolg van ziekte. Over het algemeen kan wel gesteld worden dat het normale verharen nooit zal leiden tot kaalheid en haaruitval als gevolg van een aandoening wel.

Het normale proces van verharen

Normaal gesproken hebben honden twee ruiperioden. In het voorjaar wordt de wintervacht vervangen door de zomervacht. In het najaar maakt de zomervacht plaats voor het dikker wintervacht. Bij dieren die het hele jaar door buiten zijn, zien we dat ook nog vaak heel duidelijk; de gehele vacht laat in een paar weken los en wordt vervangen door een nieuwe.

Waarom verharen honden het hele jaar door?

Door het binnenhouden van onze huisdieren is dat natuurlijke proces onder invloed van de temperaturen verstoord geraakt, doordat de binnentemperatuur veel gelijkmatiger is. Daardoor ruien onze huisdieren eigenlijk het hele jaar door. Meestal zien we nog wel dat het verharen twee perioden in het jaar wat erger is dan in de rest van het jaar.

Is er wat te doen aan het verharen bij de hond?

Ja en nee. Ja, door kwalitatief goede voeding te geven wordt de kwaliteit van de vacht beter en zal ook de natuurlijke rui beter verlopen. Nee, omdat het verharen een normaal proces is bij dieren wat we niet kunnen stoppen. Er zijn vele producten op de markt die claimen het verharen tegen te gaan, maar zonder al te veel resultaat. Wanneer voedingssupplementen wel werken, zou je je moeten afvragen of de voeding dan wel van voldoende kwaliteit is. Een voedingssupplement is enkel ondersteunend.

Is er wat te doen aan de vele hondenharen in huis?

Ja, en daar is maar een goed advies voor: goede vachtverzorging in de vorm van borstelen. Door regelmatig borstelen verwijdert u eenvoudigweg de losse haren voordat deze in huis terecht komen.
Afgestorven losse haren kunnen leiden tot huidirritatie, en moeten worden verwijderd. Vachtverzorging is dus belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van het dier. Het regelmatig verzorgen van de vacht bevordert de vernieuwing van het haar, ontdoet de huid van roos, verwijdert droge huidschilfers en verbetert de isolerende eigenschappen van de vacht.

Wist je dat?

[ul] [li icon=”question” iconcolor=”#c23931″]Elke haar (bovenvacht/dekhaar en ondervacht) doorloopt dezelfde levenscyclus als een menselijke haar. Deze cyclus duurt gewoonlijk 4 tot 6 weken, afhankelijk van het ras.[/li] [li icon=”question” iconcolor=”#c23931″]Kortharige rassen kunnen net zo veel verharen als langharige rassen.[/li] [li icon=”question” iconcolor=”#c23931″]De leeftijd waarop een hond voor het eerst verhaart, hangt af van het geboorteseizoen. Dit gebeurt als het dier tussen de 4 en 14 maanden oud is.[/li] [li icon=”question” iconcolor=”#c23931″]Een hond gaat niet minder verharen als hij wordt geschoren. Het scheren maakt het uitgevallen haar alleen korter en vermindert de bescherming van de hond tegen zon of extreme temperaturen.[/li] [li icon=”question” iconcolor=”#c23931″]Huid en haren vormen ongeveer 14% van het totale lichaamsgewicht. Dit percentage ligt in het algemeen hoger bij kleine rassen (met een relatief groot lichaamsoppervlak) en langharige honden. De vacht van langharige rassen (bijv. Pekinees, Spits, Collie, Duitse herder) kan oplopen tot 15-35 g/kg lichaamsgewicht. Bij kort- en ruwharige rassen (bijv. Duitse staande draadhaar) is dit slechts 4-8 g/kg lichaamsgewicht.[/li] [/ul]