[toggle_content title=”Mijn kat is bang voor vuurwerk (klik hier)”] [custom_frame_center shadow=”on”] vuurwerk_katten[/custom_frame_center] [clear]

Tijdens de jaarwisseling zal het overal wel weer een geknal van jewelste zijn. Natuurlijk zijn er katten die hier helemaal geen last van hebben. Dat katten soms in paniek raken, is ook best te begrijpen. Bij katten is het soms moeilijk te zien dat ze bang zijn.

  • Soms zie je het aan het feit dat de oren naar achteren liggen.
  • Ook aan de ogen is het wel te zien en ze zullen hard gaan rennen.

Schuilplaatsen

Maak ruim van tevoren schuilplaatsen voor je kat en laat hem met deze plaatsen kennis maken. Plaats een lege doos met een gat zodat de kat zich hierin kan verstoppen of een mandje eventueel boven op een kast. Je kunt ook de kastdeur open laten staan, zodat de kat zich in de kast kan verstoppen.
Leg wat snoepjes of brokjes op deze plaatsen zodat de kat op een positieve manier kan kennis maken met deze plaatsen. Ook badkamers kunnen als schuilplaats dienen als het vuurwerk daar minder hoorbaar en zichtbaar is, plaats ook daar een mandje of doos en zorg ervoor dat de deur niet dicht is zodat de kat altijd naar een andere vluchtplaats kan.

Hulpmiddelen

  • Feliwayspray of -verdamper is een synthetisch feromoon dat rustgevend is voor de kat.
  • Zylkene is een natuurlijk voedingssupplement dat kan ondersteunen bij stress.
  • Telizen is een tabletje op basis van groene thee extract.
  • Royal Canin Calm dieet is een complete voeding met de unieke combinatie van alfa-casozepine en L-tryptofaan, die beide de symptomen van stress bij de kat (en kleine hond) verminderen zonder enige bijwerking.

Hieronder volgen wat tips, waarvan de meeste wel bekend zullen zijn:

  • Laat je kat niet naar buiten.
  • Zet je kat in een ruimte waar hij vertrouwd is, of in een afgesloten kooi in een grotere ruimte.
  • Zet in deze ruimte een radio aan, afwisselend met muziek en stemmen. Let er wel op dat ook hier geen geknal in voorkomt.
  • Doe in deze ruimte de gordijnen dicht en laat het licht aan.
  • Uiteraard ook de ramen sluiten.

Geef een kat geen slaapmiddel. Katten reageren hier vaak averechts op omdat het geluid door het slaapmiddel versterkt wordt waardoor de kat in paniek kan raken.

Als je kat bang is, ga hem dan niet troosten, want dan bereik je juist het tegenovergestelde. Hij zal dan altijd bij onverwachte geluiden naar je toe komen om te worden getroost en aangehaald.[/toggle_content] [toggle_content title=”Mijn hond is bang voor vuurwerk (klik hier)”] [custom_frame_center shadow=”on”]vuurwerk_honden[/custom_frame_center] [clear]

Nieuwjaar vieren is voor iedereen een leuke gebeurtenis: lekker eten, gezellig samenzijn en …. vuurwerk bekijken!

Voor onze trouwe viervoeters is dit laatste echter niet altijd even tof. Het is normaal dat je hond opschrikt van een knal en kijkt waar deze vandaan komt. Een overdreven, hysterische reactie daarentegen is niet normaal.

De hond is bang van een geluid

Angstige honden vernietigen vaak zaken of ze vluchten weg voor het geluid. Om toch maar te ontsnappen aan de geluiden waar ze zo bang voor zijn, breken honden soms zelfs uit hun ren. Vanaf het moment dat je hond bang is van een geluid, zal hij dus alles doen om dit niet meer te moeten horen. En indien je hond zich minder angstig voelt doordat hij gevlucht is naar een andere plaats, waar hij het geluid minder goed hoort, wordt dit vluchtgedrag nog eens beloond.

Oorzaken

De oorzaken die deze overmatige angst kunnen verklaren, zijn uiteenlopend. Misschien is je hond van nature uit angstig. Het is ook mogelijk dat je hond angstig is geworden door traumatische ervaringen in zijn leven.

Daarnaast is het nog mogelijk dat je probeerde om je hond te troosten en te kalmeren op het moment dat hij erg schrok van vuurwerk. Dit werkt het gedrag van je hond nog meer in de hand aangezien je hem, op het moment dat hij angstig was, beloonde.

Angst voor vuurwerk overwinnen

Er bestaan verschillende manieren om je hond te helpen zijn angst te overwinnen: zorg er allereerst voor dat hij een plaatsje heeft waar hij zich zeker voelt, bv. zijn mandje. Het is absoluut niet nodig om je hond te troosten op het moment dat hij angst vertoont. Het is zelfs aangeraden je hond dan volledig te negeren en zelf zo gewoon mogelijk tegen je hond te doen.

Wat je wel kan doen is hem afleiden op het moment dat hij angstig wordt. Laat hem dan iets doen wat hij leuk vindt en beloon hem als hij het goed heeft gedaan. Neem bijvoorbeeld zijn favoriete speelgoed.

Let op! Wanneer de angst de bovenhand neemt, moet je onmiddellijk stoppen met hem te belonen. Anders beloon je het angstige gedrag dat hij vertoont.

Het is ook mogelijk om je hond te ‘desensibiliseren’ voor het geluid waar hij schrik voor heeft. Men laat de hond dan gewoon worden aan het geluid waar hij schrik voor heeft door hem er geleidelijk aan telkens meer en meer aan bloot te stellen.

Tenslotte is het mogelijk om bijkomend je hond angstremmers te geven.[/toggle_content] [divider_top]