[custom_frame_center shadow=”on”]paardenbloem[/custom_frame_center] [clear]

De lente is in het land. Allerlei bloemen en planten komen terug tot leven. Helaas gaat dit voor sommige mensen en dieren gepaard met een heleboel allergische reacties.

Honden reageren op ingeademde deeltjes zoals pollen, schimmel en stof. Maar in plaats van te niezen zoals mensen doen, krijgen honden vooral jeuk  en ze zullen voortdurend moeten krabben, lekken of zelfs bijten om dat lastige gevoel te verdrijven. Oorontstekingen zijn ook vaak een gevolg van een allergie.

[custom_frame_center shadow=”on”]hond_jeuk[/custom_frame_center] [clear]

Genezen van een allergie is vaak een moeilijk en complex proces.

Als de aandoening niet wordt aangepakt, zullen de symptomen blijven en vaak ook verergeren. Soms komt het zover dat ze zichzelf verwonden omdat de jeuk ondraaglijk is. Het is dan zeer goed mogelijk dat ze nog een extra infectie oplopen, wat het genezingsproces moeilijker maakt.

Heb je het vermoeden dat je hond allergisch is voor één of andere stof, aarzel dan niet om een afspraak bij je dierenarts te maken. Die zal via testen vaststellen of het ten eerste om een allergie gaat en ten tweede specifiek om welke stoffen het gaat. Aan de hand van de uitslag van de testen wordt een behandeling ingesteld.

Wat kan je thuis zelf doen om de symptomen draaglijker maken?

  • Was je hond 1 of 2 keer per week met een ontsmettende shampoo (bijv.: Pyoderm).
  • Geef 1 tot 3 keer per dag een voetbadje met verdunde isobetadine.
  • Droog natte poten heel goed af zowel na een wandeling als buitenloop als na het wassen, besteedt extra aandacht aan de tussenteenruimtes.
  • Tapijten, fleece dekens en beddengoed zijn een bom van huisstofmijt. Vermijdt ze om je huisdier op te laten liggen en slapen. Gebruik liever katoen in een plastieken mand.
  • Doe pluchen speelgoed één dag per week in de diepvries om huisstofmijten te doden, beter nog is ze weg te laten.
  • Dagelijks of wekelijks kookwas van dekens.
  • Reinig de oren regelmatig met een aangepaste oorreiniger.
  • Heel belangrijk: geef geen tafelafval als je hond allergisch aangelegd is! Honden zijn vaak allergisch voor melkproducten, rundsvlees, kip, fruit, …[custom_frame_center shadow=”on”]hond-allergie[/custom_frame_center] [clear]
  • Geef je huisdier eventueel een visolie supplement om huid, vacht en de algemene weerstand te versterken.