De ziekte van Weil of leptospirose, veel hondeneigenaren hebben er al wel eens van gehoord.
Deze ziekte wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is.
Een infectie met de Leptospira-bacterie geeft symptomen zoals koorts, bloedingen, spierpijn en problemen met lever en nieren. De ziekte van Weil kan dodelijk zijn en daarom wordt er al jaren tegen gevaccineerd.

[custom_frame_left shadow=”on”]
De Leptospira-bacterie
De Leptospira-bacterie
[/custom_frame_left]  [clear]

Tot voor kort veroorzaakten vooral 2 varianten ziektegevallen in België. De huidige vaccins beschermen tegen deze 2 varianten. Steeds vaker worden ook andere varianten in België aangetroffen waar de huidige vaccins geen bescherming tegen bieden.
Dankzij een nieuw vaccin dat onlangs op de markt werd gebracht, is bescherming tegen deze varianten nu wel mogelijk.
[custom_frame_right shadow=”on”]lepto02[/custom_frame_right]  [clear]

Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (zoönose) is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst.

Hoe verloopt leptospirose?
In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot algemene ziektesymptomen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Maar het ziektebeeld kan ook verergeren waarbij de hond uitgeput raakt, spiertrillingen en gele slijmvliezen krijgt, hoest, diarreeklachten en ernstige nierproblemen ontwikkelt. Een hond met deze symptomen heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie meestal een dodelijke afloop.

[custom_frame_left shadow=”on”]
lepto03
Gele slijmvliezen
[/custom_frame_left]  [clear]

Hoe treedt besmetting op?
Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via wondjes in de huid of via de slijmvliezen het lichaam van de hond binnendringen.
Via hun urine scheiden geïnfecteerde honden leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving. Beruchte besmettingshaarden zijn uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten spelen een rol bij de  verdere verspreiding en instandhouding van leptospiren in het milieu.

[custom_frame_right shadow=”on”]lepto04[/custom_frame_right] [clear]

Loopt mijn hond gevaar?
Elke hond kan besmet raken met leptospiren, zowel in de stad als op het platteland. Bijna elke hond eet wel eens gras of zwemt graag. Op zulke momenten kan je hond in contact komen met leptospiren.

[custom_frame_left shadow=”on”]lepto05[/custom_frame_left] [clear]

Wil je je hond optimaal beschermen tegen leptospirose? Dan raden wij je aan om je hond dit jaar behalve de basisvaccinatie, 4 weken later nogmaals te vaccineren. Op deze manier is je hond optimaal beschermd tegen leptospirose en kan daarna weer gewoon 1 keer per jaar gevaccineerd worden.