nb201604_maagtorsie001Bij een maagtorsie of maagkanteling draait de maag van de hond om zijn as in de buikholte. Hierdoor worden de bloedvaten die van en naar de maag lopen afgekneld. De milt zit vast aan de maag en kantelt dus mee. Omdat zowel de slokdarm als de twaalfvingerige darm (het duodenum) van de hond afgesloten worden, kan gas en eten niet meer in of uit de maag. Indien de maagkanteling niet snel opgeheven wordt, zal de maagwand afsterven en overlijdt de hond. Met name grote hondenrassen zijn gevoelig voor een maagkanteling.

 

 

Voorbeeld hoe de maag draait bij een maagtorsie
Voorbeeld hoe de maag draait bij een maagtorsie

 

De oorzaken van een maagkanteling bij de hond

Het is niet helemaal bekend waarom de maag bij bepaalde hondenrassen kan kantelen.

  • Genetische aanleg is in ieder geval heel belangrijk. Bij bepaalde hondenrassen zien we vaak maagtorsies, bij andere nooit. Voorbeelden van rassen zijn: alle Retrievers, Rottweilers, Duitse Doggen, Bordeaux doggen, andere doggen zoals de Engelse Bulldog, American Bulldog, Old English Bulldog, de Sharpei en andere grote hondenrassen
    nb201604_maagtorsie003
  • Veel eten gevolgd door activiteit
  • Fermentatie van voeding in de maag. Door kleinere porties voeding over de dag te verspreiden en na de maaltijd de hond te laten rusten en niet te laten rennen of spelen, verklein je de kans dat er een maagkanteling optreedt. Een maagkanteling is echter nooit helemaal te voorkomen, behalve door de preventief maag vast te leggen.

 

De symptomen van een maagtorsie bij de hond

  • Een zeer harde en dikke buik. Meer bepaald links is de buik hard en gespannen.
  • “Vergeefs braken“. Omdat bij een maagkanteling eten niet meer naar buiten kan probeert de hond wel te braken maar lukt dit niet.
  • Snel sloom worden en in shock raken

 

De behandeling van een maagtorsie bij de hond
nb201604_maagtorsie004

  • Infuus geven om de bloeddruk op peil te brengen (vaak zijn honden met een maagtorsie in shock). We geven een hond met een maagkanteling altijd zeer veel infuus omdat ze zeer snel in shock raken.
  • Sonderen van de maag. Dit lukt niet altijd zonder operatie omdat de slokdarm door de maagkanteling afgekneld wordt. Hiermee loopt de maag leeg.
  • Operatief de maag terugdraaien. Daarna hechten we de maag vast aan de buikwand zodat de maag niet nogmaals kan draaien.
  • Ondersteuning. Bij een maagtorsie treden bijvoorbeeld geregeld hartritmestoornissen op die ook behandeld moeten worden.
  • Preventief kan de maag vastgezet worden. Een maag die vastgezet is, kan nog wel dilateren, ofwel uitzetten. Hierbij blaast de maag zich wel op maar kantelt hij niet. Hierdoor zal de maagwand en/of de milt intact blijven waardoor de toestand niet direct levensbedreigend is. Wel voelt een hond met een maagdilatatie zich ellendig en is van buiten niet goed te zien of de maag nu alleen gedilateerd is of ook gekanteld. Je mag echter aannemen dat een (goed) vastgezette maag niet meer kan kantelen.