Sinds kort is er meer en meer te lezen over kant en klare diepvriesmaaltijden voor hond en kat. Begin dit jaar konden jullie lezen dat wij als praktijk ook kant en klare diepvriesworsten voor hond en kat verkopen van het merk CarniVoer. Hierbij een woordje uitleg over het hoe, wat en vooral waarom wij achter deze voeding staan.

Wat is CarniVoer?
Het merk CarniVoer is ontwikkeld door een dierenarts in Nederland. Hierdoor heeft de voeding niet enkel een grondige voedingsanalyse doorlopen maar ook is er een continue opvolging geweest bij de dieren in de testfase door middel van een bloedonderzoek voor vitaminen en mineralen. Zo kon men het effect van deze voeding op lange termijn zien en de voeding optimaliseren (en tekorten voorkomen) tot het product zoals dat vandaag op de markt is.
Katten en honden in het wild eten vaak het hele prooidier op als dit klein is of eten bijna alles behalve de ingewanden van een groter prooidier.
De eetbare (rauwe) botten zijn zeer goed verteerbaar en is hun primaire bron van calcium. Gekookt bot vermindert de beschikbare voedingsstoffen en verandert qua structuur (harder) waardoor het gevaarlijk wordt om op te eten. Gekookte of gebakken botten moet je nooit aan je hond en kat geven.
Een mooi voorbeeld hoe dit mogelijk is, is het koken van een ei. Een ongekookt (rauw) ei is zacht. Door het koken ontstaan er verbindingen waardoor het ei hard en stevig wordt. Bij botten die verhit worden gebeurt hetzelfde, er ontstaan verbindingen die het bot te hard maken.
Je hond en kat voorzien van een correct dieet dat is gebaseerd op wat ze in het wild zouden eten heeft veel voordelen, zowel voor jezelf als voor je hond en kat:
• Betere spijsvertering
• Sterk gereduceerde ontlasting in volume en geur
• Gezonde vacht, minder schilfers en minder haarverlies
• Meer energie
• Gewichtsverlies, bij overgewicht
• Betere spieropbouw
• Betere gezondheid van de tanden
• Betere gezondheid van de urinewegen

Hoe zit het dan met het risico op infecties?
De bedrijven die het verse voer verwerken en vervoeren zijn onderworpen aan strenge regels en worden op regelmatige basis gecontroleerd. De geproduceerde rauwe voeding behoort direct middels shockvriezen ingevroren te worden tot min veertig graden Celsius. Na het shockvriezen wordt het product bewaard bij minimaal twintig graden Celsius onder nul.
Vanuit deze opslag gaat het in vrieswagens naar de groothandels. Bij de groothandel behoort het direct na aankomst in vriezers bewaard te worden. Vanuit de groothandel gaat het in vrieswagens naar de verkooppunten. Wij, een van de verkooppunten, zorgen ervoor dat wanneer de levering aankomt de diepvriesworsten meteen worden verplaatst naar onze diepvries. Dit onze eerste prioriteit omdat het van belang is dat nergens in dit traject de rauwe voeding ontdooid is geweest. Hierdoor blijft het risico op infecties bijna onbestaande. Wanneer je zelf de algemene huishoudelijke hygiëne toepast, is dit voldoende om infecties te voorkomen.

Wil je graag weten of diepvriesvoeding ook geschikt is voor jouw viervoeter? Aarzel dan niet om dit na te vragen bij Valérie tijdens je volgende bezoek!

Meer informatie over het omschakelen naar en de richtlijnen bij diepvriesvoeding vind je op onze website:
Carnivoer
Overschakeling naar diepvriesvoeding

Natuurlijk kan je ook terecht in onze praktijk met al je vragen!