CarniVoer: de worst zelf:

De diepvriesworsten zijn een uitgebalanceerde prooidiervoeding. Dit wil zeggen dat zij vlees, botten en organen bevatten van een prooidier dat een hond (lees: wolf) of kat ook in het wild zou eten. Door het gebruik van prooidieren heeft de worst nooit een constante samenstelling. Deze dieren die in CarniVoer zijn verwerkt, leven allemaal ergens anders, worden anders gehouden en gevoerd. Uiteraard voldoen de dieren aan de kwaliteits-eisen. Heeft dit dan een effect op jou dier? Nee, met de kennis van CarniVoer wordt de voeding uitstekend uitgebalanceerd zodat er geen tekorten of overdaad kan ontstaan.

Afwisseling is wel goed!

Vaak wordt met brokvoeding afwisseling juist afgewezen, omdat dit vaak maag-, darmklachten geeft bij het dier. Iedere dag geeft u een constante hoeveelheid voer aan uw hond/kat. Dit terwijl de verbranding van uw hond/kat niet constant is. U moet dus de hoeveelheid voeding afstemmen op de beweging die uw dier gehad heeft. Klinkt goed, denkt u, een uitgebalanceerde constante samenstelling van het voer. Echter juist iedere dag een uitgebalanceerde constante samenstelling geeft op den duur voedingstekorten.

Hoe kan dit?

Er zijn drie mechanismen die voeding van de darm de bloedbaan inbrengen. Diffusie, osmose en actief transport. Het actief transport is een mogelijkheid. Veel stoffen maken van hetzelfde transport mechanisme gebruik.  Als nu twee stoffen elkaar beconcurreren in dit transport zal de “sterkste” (het voedingsmiddel met de sterkste affiniteit voor een bepaalde receptor) het meest gebruik van dit transport maken en overvloedig in het bloed terecht komen. De andere stof wordt dus niet opgenomen en verlaat via de ontlasting het lichaam weer. Competitieve inhibitie wordt dit genoemd. Zo kan dus een compleet voer op de lange duur tot tekorten van bepaalde stoffen leiden.

Zuigende” werking
De gedachten van veel eigenaren, en ook diervoederfabrikanten, is dat er een complete voeding in het dier gestopt moet worden. Men wil het liefst alle voedingsstoffen in het dier “duwen.” Dit is een verkeerde gedachte, niet de voeding zelf bepaalt wat het dier opneemt, maar het systeem in het dier bepaalt wat er opgenomen wordtaan voedingsstoffen. Wel de kanttekening dat de voeding die gegeven wordt genoeg voedingsstoffen bevat! Een lichaam streeft altijd naar een balans. (homeostase). Het lichaam heeft een “zuigende” werking op de nutriënten waar het op dat moment behoefte aan heeft. Er moet eerst een relatief tekort zijn voordat een cel een nutrient opneemt. Een cel neemt immers niets op als het aan alles voldoende heeft. Vergelijk het met uw auto, tanken doet u toch enkel als de tank leeg is? Wij hebben nog nooit iemand een volle tank zien vullen.

Door verschillende diersoorten, dus CarniVoer mixen, met elkaar af te wisselen geeft u uw dier genoeg mogelijkheden om een disbalans weer recht te trekken. Een rund heeft immers andere verhouding eiwitten, vetten en sporenelementen dan een kip of lam. Dit hoeft echt niet per dag te verschillen. U kunt best per maand gaan denken.

Wat met katten en Taurine?

Je hebt vast wel eens gehoord over het belang van taurine in de voeding van je kat. Het is een natuurlijk voorkomend nutriënt dat vooral in spiervlees en organen zoals hart, nieren en lever en in schaal- en schelpdieren zit.

Taurine komt in grote hoeveelheden voor in het lichaam van je hond en kat en speelt een belangrijke rol in het cardiovasculaire systeem, de ontwikkeling en functie van spieren, de retina in het oog en de hersenen.

In de spieren wordt het geconcentreerd naarmate de spieren harder werken. Donker vlees heeft meer taurine dan licht vlees omdat het afkomstig is van delen van het lichaam die harder werken. Een ander mooi voorbeeld is het hart. Hoewel het een orgaan wordt genoemd, is het de hardst werkende spier in het lichaam van je hond en kat en heeft het een van de hoogste concentraties taurine. Schelpdieren zoals mosselen hebben ook veel taurine in zich. Ze filteren voortdurend en volgen hetzelfde “hardwerkende” scenario als spieren en concentreren taurine in hoge mate in hun weefsels. Kleine hoeveelheden taurine komen voor in zuivelproducten. Plantaardige producten bevatten lage of niet waarneembare hoeveelheden taurine.
Hoewel vlees een goede bron van taurine is, is er volgens een gepubliceerde studie een aanzienlijke variatie taurine in de verschillende soorten vlees. Volgens deze gepubliceerde studie wordt het gehalte aan taurine niet alleen beïnvloed door de voeding maar ook het soort dier en de omgeving en ook door de versheid van het vlees.

Je kat is een verplichte (obligate) carnivoor. Dit in tegenstelling tot je hond is je kat is niet in staat om de taurine die ze nodig heeft zelf te maken uit andere aminozuren.
Deze lage mate van synthese in combinatie met het verlies ervan in gal van je kat, draagt bij aan een verhoogde behoefte aan taurine voor je kat. Met onvoldoende hoeveelheden van dit essentiële nutriënt in de voeding kan je kat gezondheidsproblemen ontwikkelen.
Klinische tekenen van een tekort zullen niet direct zichtbaar zijn. In sommige gevallen kan het een paar maanden of jaren duren, maar zodra je kat klinische tekenen begint te vertonen, is er al aanzienlijke schade aangericht.

Een zeer belangrijke eigenschap van taurine is zijn hoge oplosbaarheid in water. De uiteindelijke hoeveelheid taurine in het voedsel zal afhangen van de technieken voor de bereiding en opslag van een rauwe voeding. Om het verlies tot een minimum te beperken, moet altijd geprobeerd worden om alle vloeistoffen uit het vlees te behouden. Als het vlees bijvoorbeeld gekookt moet worden, is dat het beste om in een kleine hoeveelheid water te doen. Het koken van vlees op temperaturen die gebruikt worden voor de normale bereiding van voedsel verandert het taurine molecuul op zich niet. Het spoelt gewoon uit het vlees in het water. En dat vocht gooit men dan meestal weg.

Verliest taurine dan zijn kracht tijdens het bewaren van de rauwe voeding in de vriezer? Het antwoord is ja en nee. Het invriezen heeft geen invloed op de werkzaamheid van taurine in CarniVoer, maar bij het ontdooien komt er wel vloeistof vrij. Omdat taurine goed oplosbaar is in water, zal die vloeistof een deel van de taurine uit het vlees meenemen. Als je deze vloeistof weggegooid, verlies je een deel van het bij katten noodzakelijke taurine.
CarniVoer doet een percentage hartspier in de rauwe voeding zodat het taurine gehalte in de voeding gewaarborgd is voor katten en honden.