Een nieuw jaar brengt ook steeds goede voornemens met zich mee. Onze goede voornemens zijn zoals elk jaar om nog meer dieren en eigenaren te helpen op allerlei verschillende manieren. Maar ook om de manier waarop we dit doen telkens te verbeteren naar de laatste nieuwe inzichten.

– Een propere wachtzaal en consultatie ruimte:

We doen er alles aan om jullie bezoek zo aangenaam mogelijk te laten verlopen en ook schoonmaken is een deel van onze voornemens. Dit doordat we vaker stomen in de praktijk en dus ook meer urine plaatsen aanpakken. Maar ook onze olifant is al meerdere keren in bad geweest. Niets is zo vervelend dan een wachtkamer binnen te komen welke ruikt naar stoelgang of urine. Of zelfs in een plasje of poepje te staan binnen of op de parking.

Hoe kan jij ons helpen?

Laat je hond tijdig uit voor je naar ons komt. Dit zorgt ervoor dat er minder ongelukjes in onze praktijk zijn en jij je hiervoor niet hoeft te schamen. Kom dus enkele minuten voor je afspraak en laat de hond naar hartenlust snuffelen op de parking. Heeft hij zijn behoefte gedaan? Maak dan gebruik van de poepzakjes welke binnen hangen en deponeer het zakje in onze vuilbak buiten aan de automaten. Zo komt de geur niet in de wachtkamer te hangen.
Ook wanneer je vriend langskomt voor een opname is het van belang dat je hem of haar even uitlaat. Voor de behandeling of operatie zal hij/zij namelijk keurig in een hokje zitten zodat hij/zij kan wennen aan de omgeving. Niets is zo leuk dan te willen starten aan een operatie, maar Fifi had een ongelukje en is er ook nog enkele keren doorgewandeld. Dit betekent dat we natuurlijk Fifi nog even een bad moeten geven alvorens we haar kunnen behandelen.
Ruim de ongelukjes van je beste vriend op. Heeft je vriend toch geplast in de wachtzaal, veeg het dan even op met de doekjes welke we klaar hebben hangen in de wachtkamer. Deze kan je in de vuilbak binnen of buiten deponeren. Heeft hij geplast op de mat, snuffelmat, tegen de muur of onze olifant, laat het dan eventjes weten tijdens de consultatie. Zo kunnen we de wachtkamer samen proper houden.

– Minder stress voor dier en baasje:

Je hebt het wellicht al gemerkt, vorig jaar hebben we extra ingezet op het verrijken van onze wachtkamer. Maar ook in onze consultatie- en fysioruimte wordt er meer en meer gebruik gemaakt van snoepjes, Licki-matten en zelfs kartonnen dozen. Door deze verrijking zien we dat dieren minder gestrest zijn dan anders en dus een positievere ervaring hebben. Hier spelen we dit jaar nog meer op in.

Hoe kan jij helpen?

Is jouw huisdier niet comfortabel in een kleine ruimte met andere dieren. Of in het algemeen? Laat dit dan zeker weten aan onze assistenten. Zij houden hierbij rekening wanneer er een afspraak wordt gemaakt. Ook kunnen we werken met een systeem waarbij er een berichtje wordt gestuurd wanneer jouw viervoeter aan de beurt is en dus meteen van buiten naar binnen kan komen zonder andere viervoeters te kruisen. En ja hoor, we hebben ook een achterdeur in geval van nood.
Laat je hond wennen aan zijn omgeving op zijn tempo. Als je hond niet meteen wil gaan zitten of liggen wacht dan even. Hij heeft namelijk nog even tijd nodig. Dit is ook de reden waarom we zeggen dat de hond los mag in de consultatieruimte nog voor de dierenarts er is. Als jij je al meteen kwaad maakt omdat hij niet luistert dan draagt deze spanning ook op je viervoeter over.
Forceer geen interacties van jouw hond met andere dieren in de wachtzaal. Je hond heeft hier vaak geen behoefte aan en hem vertellen dat hij er maar moet aan wennen zal zeker niet helpen. Sta er bij stil dat wanneer je hond op een rustige manier aangeeft hij iets niet fijn vindt en jij dit negeert, hij de volgende keer niet meer rustig zal reageren maar uitpakken met grommen, blaffen of bijten.
Denk ook aan andere dieren en mensen in de wachtzaal. Desondanks dat Fido de liefste en braafste hond is van de wereld, hebben Snuffel (het konijn) en Minou (de kat) net geen zin om van dicht bij bekeken te worden. Maar ook zijn er mensen die geen behoefte hebben aan een natte neus of zelfs bang zijn van grotere honden.
Zet je viervoeter op voor succes! Door thuis bepaalde handelingen aan te leren kan je ervoor zorgen dat de stress welke jouw vriend ervaart aanzienlijk verkleint wanneer hij bij ons komt. Dit omdat hij weet wat hem te wachten staat. Ideaal zijn dit dingen die je je dier aanleert wanneer hij nog jong is. Maar ook op een oudere leeftijd kan dit. Belangrijk is om dit ook een hele tijd te oefenen voor je de handelingen moet doen. De meeste honden en katten zien we maar een keer per jaar wat betekent dat je een heel jaar de tijd hebt om dit rustig aan te leren! Wil je graag wat hulp of hier meer over weten? Dan kan je terecht bij onze assistente Sofie. Zij is namelijk gedragstherapeut maar ook aan de slag met Fear Free en Zorg Zonder Dwang en kan jou dus ideaal op weg helpen voor het volgende bezoek (lees het stukje: gedragstherapie).