Vele van jullie weten ongetwijfeld al dat onze assistente Sofie is afgestudeerd als Clinical Animal Behaviourist. Wat een sjieke naam is om te zeggen dat ze een diergedragstherapeut is. Hoewel ze is afgestudeerd voor meerdere diersoorten zal ze zich in de praktijk vooral toespitsen op honden, konijnen en andere knaagdieren. Voor wie nieuwsgierig is, kan je steeds een kijkje nemen op haar website: www.braveloebas.be

Wat doet een gedragstherapeut?

Een gedragstherapeut kan jou helpen wanneer je dier (gedrags)problemen vertoont en werkt ook nauw samen met meerdere (gedrags)dierenartsen, fysiotherapeuten, en andere dierprofessionals. Dit omdat men pas iets aan het gedrag van een dier kan veranderen wanneer deze medisch gezond is en de juiste onderliggende motivatie heeft achterhaald. Bij een slechte gezondheidstoestand zal een dier sneller overprikkeld geraken en reageren op een manier welke niet acceptabel is voor jou als eigenaar.
De gedragstherapeut zal door middel van vragen, je verhaal en visuele beelden achterhalen wat de reden is dat jouw dier nu reageert zoals hij doet. Door op zoek te gaan naar de emotionele achtergrond en het waarom gedeelte kijken we verder dan alleen de symptomen. Op deze manier kan er een oplossing op maat worden samengesteld om het gedrag aan te passen.
Verder kan een gedragstherapeut jou ook helpen voor, tijdens en na de aankoop van een dier. Zij kan je bijstaan met advies en geeft een antwoord op al jou vragen.
Ook trainingen komen aan bod, dit kan gaan van de basistraining (zit, lig, …) in een privésfeer tot zaken zoals het aanleren van handelingen voor bij de dierenarts.
Kortom, zit je met vragen over en rond jou dier en zijn gedrag, dan kan een gedragstherapeut jou zeker verder helpen.

Wat willen wij bij DAP Argus aanbieden?

• Gedragstherapie voor honden, konijnen en knaagdieren. Bijvoorbeeld plasgedrag in huis, verlatingsangst, vernieling, trekken aan de lijn, bijtgedrag en tralieknagen (bij konijnen en knaagdieren).
• Adviesgesprekken voor honden, konijnen en knaagdieren. Dit kan gaan over de aankoop van een dier, puppy gedrag, hoe zaken aan te leren, de pubertijd bij zowel honden als konijnen, hoe je een koppeling van een konijn of cavia het beste aanpakt, het tam maken van je knaagdier, en nog veel meer.
• Praktijktraining om angst bij de dierenarts te verminderen (blij bezoek bij de dierenarts). Hiermee willen we niet alleen proactief zijn maar ook werken met de dieren voor wie een bezoek aan de dierenarts een hele opgave is. We starten met het aanleren van handelingen welke je eerst in je thuissituatie zal oefenen om dit uiteindelijk toe te passen in de praktijk en later door een assistente of dierenarts laat uitvoeren. Ook het aanwezig zijn in de praktijk zonder angst is een belangrijk punt.

Hoe gaan we aan de slag?

Wil je graag beroep doen op een van bovenstaande diensten? Dan kan je hiervoor best telefonisch een afspraak maken. De dag en het uur van de afspraak hangt af van de al reeds ingeplande consultaties in de praktijk. Maar ook de overlapping tussen Nele en Sofie. Zo kan Sofie haar volle aandacht aan jou besteden.
Is het moeilijk voor jou om naar de praktijk te komen? Dan kan Sofie voor of na haar uren op de praktijk tot bij jou thuis komen. Hiervoor wordt wel een vervoerskost aangerekend van en naar onze praktijk. Of kan het eventueel online doorgaan.
Wil je graag in het weekend een afspraak, dan wordt er steeds vanuit Sofie haar praktijkadres in Halen gewerkt en dus ook de vervoerskosten berekend.

Veel gestelde vragen:

• Kan ik een afspraak online inplannen? Nee, deze afspraken zijn enkel bedoeld voor consultaties met de dierenarts. Gedragsconsultaties nemen ook meer tijd in beslag en liefst ook met een rustige achtergrond. Zeker wanneer je dier angstig is in de praktijk kan deze drukte net voor meer onrust zorgen.
• Moet mijn dier mee naar de consultatie? Afhankelijk voor welk probleem je een afspraak maakt kan het zijn dat je dier wel of niet mee moet naar de praktijk. Dit wordt per dier anders aangepakt.
• Hoeveel kost dit? De prijzen kan je steeds op de website van onze gedragstherapeut terugvinden (www.braveloebas.be). Maar hier even een kort overzicht:
• Gedragstherapie voor honden: €140 voor 2 sessies
• Gedragstherapie voor konijn en knaagdier: €85
• Adviesgesprek voor honden: €50/uur
• Adviesgesprek voor konijn en knaagdier: €50/uur
• Blij bezoek bij de dierenarts: 20€ voor 20-30min
• Kilometervergoeding: €0,35/km (heen en terug)