Voor ons betekent december gezelligheid, warm aankleden, kerstmarkten bezoeken en het jaar met een knal afsluiten. Voor de meeste van onze dieren is de jaarwisseling echter geen feest. Ze schrikken van de flitsen, sissende geluiden en knallen van vuurwerk. Onze huisdieren hebben een beter gehoor dan ons dus ze horen knallen en sissende geluiden horen die voor ons niet hoorbaar zijn.

Honden kunnen hun ongemak uiten via onrustig gedrag, piepen, blaffen, plasjes in huis doen of spullen vernielen. Katten zullen zich eerder terugtrekken in een donker hoekje en het ‘gevaar’ ondergaan.

Niet zelden breken dieren uit hun (buiten)verblijf om te ontsnappen aan het lawaai en het licht. Soms verwonden ze zich hierbij aan de omheining of komen ze op straat terecht.

Het is daarom nuttig om uw dier te laten wennen aan (harde) geluiden en licht. Best wordt hier zo vroeg mogelijk mee begonnen, liefst in de eerste levensweken/-maanden van uw dier maar het is nooit te laat om de training op latere leeftijd op te starten of verder te zetten.

Er bestaan CD’s met typische geluiden zoals onweer, vuurwerk en verkeer, maar het is ook mogelijk om een filmpje af te spelen op de GSM of computer. Begin met het volume op een lage stand en drijf dit geleidelijk aan op. Wanneer u merkt dat uw dier zich ongemakkelijk voelt, zet u het volume een beetje zachter tot een niveau dat geaccepteerd wordt, om het daarna weer op te drijven.

Koppel steeds iets positiefs aan het geluid, zoals een snoepje of een speeltje. De training wordt het best vaak herhaald en neemt daarom wat tijd in beslag. Het zorgt er uiteindelijk wel voor dat uw dier zich comfortabeler gaat voelen bij het geluid van o.a. vuurwerk.

Meestal wordt de training uitgevoerd bij honden maar ook katten kunnen bang zijn voor luide geluiden en de training is daarom ook mogelijk bij katten en zelfs andere huisdieren zoals bijvoorbeeld konijntjes.

Wanneer uw hond of kat toch angst vertoont bij geluiden zoals donder of vuurwerk, is het aangeraden om er niet te veel aandacht aan te besteden. Katten zullen zich hoofdzakelijk verstoppen en dat is oké. Zorg wel dat ze op die plaats een kattenbak, eten en drinken en een beetje speelgoed ter beschikking hebben. Honden die angstig zijn mogen best getroost worden maar probeer hen vooral af te leiden met iets leuks of lekkers. Het is ook niet aangeraden om uw hond volledig te negeren: bied troost zonder te betuttelen. Wanneer u zelf doet alsof er niets aan de hand is, zal uw dier zich het snelst herstellen.

Nog enkele tips om uw dier zich comfortabel te laten voelen bij de jaarwisseling:

  • Doe zelf zo normaal mogelijk: hieraan merkt uw dier dat er niks is om bang van te zijn.
  • Zet de radio en/of tv aan: dit geluid zorgt ervoor dat het vuurwerk minder opvalt.
  • Doe de gordijnen dicht en het licht aan: hierdoor vallen de lichtflitsen minder op.
  • Hou uw dier binnen: het geluid en licht is hier beperkter dan buiten. Als uw dier toch buiten verblijft, zorg voor een veilige stal en zorg er voor dat het gechipt en correct geregistreerd is zodat uw dier terug thuis gebracht kan worden als hij uitbreekt.
  • Medicatie: dit zorgt ervoor dat uw dier een beetje gesedeerd wordt. Sommige producten zorgen er echter voor dat uw dier wel nog bewust alles meemaakt maar zodanig suf is dat hij er niet meer op kan reageren. Dit maakt de angst alleen maar erger, hij zit als het ware gevangen in zijn lichaam. Het is dus aangeraden om naar alternatieven te zoeken.
  • Feromonentherapie: dit zijn stoffen die door de katten en honden zelf aangemaakt worden en zorgen voor een geruststellend effect. Begin hier op tijd mee en vraag raad aan de dierenarts.