Fretten komen steeds meer voor in dierenartspraktijken, ook bij ons! Er is echter nog niet heel veel geweten over deze dieren. Vooral omtrent het castreren en steriliseren van de diertjes zijn er nog veel vragen.

Castratie van de mannelijke fret

  1. Waarom?
    De voornaamste reden is hun geur. Mannetjes hebben een typische doordringende geur die afkomstig is van hun talg, een vettige stof die geproduceerd wordt door klieren in de huid . Talg zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt en dat de pels gezond blijft. Ook helpt het de huid te beschermen tegen bacteriële infecties en schimmels.
    De talgproductie wordt beïnvloed door testosteron, het mannelijke hormoon. Tijdens een castratie wordt de primaire bron van testosteron verwijderd, namelijk de testikels. Nu wordt testosteron niet meer aangemaakt waardoor de talgklieren ook niet meer extra gestimuleerd worden. Hou er wel rekening mee dat dit niet betekent dat de geur verdwijnt, maar enkel afneemt! Als men castreert op een leeftijd van +/- 6 maanden, blijkt dat de geur veel zwakker is dan wanneer men castreert op latere leeftijd. Vroeger dan 6 maanden is niet aan te raden.
    Een 2de, en de meest simpele reden is omdat men geen nestjes wil hebben.
    Chemische castratie is ook mogelijk maar is duurder op lange termijn.
  2. Zijn er nadelen?
    Sommige onderzoeken vermoeden dat een vroege castratie leidt tot een aandoening van de bijnieren. Dit kan op latere leeftijd zorgen voor haaruitval, incontinentie en soms zelfs tumoren op de bijnieren. Ander onderzoek spreekt dit echter tegen en beweert het omgekeerde. Veel is er jammer genoeg niet over geweten maar gelukkig zijn er verder geen nadelen.
  3. Wanneer?
    Het is aangeraden om mannetjes rond een leeftijd van 6 maanden te castreren om zo de geurproductie te verminderen en het risico op tumoren te verminderen.

Bewaren

Sterilisatie van de vrouwelijke fret

  1. Waarom?
    Bij vrouwelijke fretten zit het jammer genoeg allemaal net iets anders. Als u niet van plan bent om te nestjes te maken, moet u uw vrouwelijk diertje laten steriliseren.
    De reden hiervoor is oestrogeen, het vrouwelijk hormoon.
    Vrouwtjes zijn slechts vruchtbaar tussen maart en oktober. Gedurende deze periode wordt er een grote hoeveelheid oestrogeen geproduceerd die ervoor zorgt dat het diertje bronstig wordt.
    Oestrogeen heeft een onderdrukkend effect op het beenmerg waardoor het beenmerg stopt met de aanmaak van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dit veroorzaakt een aandoening genaamd ‘oestrogeen-geïnduceerde plastische anemie’, wat kort staat voor een bloedarmoede afkomstig door oestrogeen.
    Dit is dodelijk voor uw fret! Haar weerstand daalt sterk waardoor ze vatbaarder is voor infecties en ziektes. Ze zal rustig en suf worden maar ze kan snel sterven!
    Deze bronst stopt pas zodra het diertje (schijn)zwanger is. Het dekken alleen zorgt er niet voor dat de bronst stopt.
    In tegenstelling tot de meeste huisdieren is het dus ten zeerste aangeraden om uw dier te steriliseren als u er geen nestjes mee wilt.
  2. Zijn er nadelen?
    Ook hier geldt een mogelijkheid tot verhoogd risico op tumoren ter hoogte van de bijnieren. Maar als u toch niet wenst te kweken, kunnen de risico’s ten gevolge van de aantasting van het beenmerg veel hoger en dodelijker zijn dan een tumor die pas op latere leeftijd kan ontstaan. In dit geval wegen de voordelen van sterilisatie zeker harder door dan de nadelen!
  3. Wanneer?
    Het is aangeraden om te steriliseren rond de leeftijd van 8 maanden. Dit is net vóór de leeftijd van de eerste bronst. Tijdens de bronst steriliseren is niet aan te raden omdat oestrogeen lang in het lichaam blijft. Een verlaagde hoeveelheid witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes kan tijdens en na de sterilisatie voor complicaties zorgen. Zo zal er een groter risico zijn dat het diertje zwaar te lijden krijgt na een relatief simpele ingreep.

 

Bewaren

Bewaren