Zwemmen met je hond

nb201603_zwem001Honden die regelmatig zwemmen voelen zich beter, zijn sterker, fitter en lopen minder risico op de ontwikkeling van allerlei ziekten. Bovendien is het een leuk tijdverdrijf en brengt zwemmen een fijne afkoeling bij warm weer. En samen met je hond zwemmen kan pas echt een plezier zijn voor baasje en hond.

Waarom is zwemmen goed voor je hond?

Zwemmen remt de artrose of gewrichtsslijtage af. Gewrichtsslijtage ontstaat door beschadiging van het kraakbeen in de gewrichten. Tijdens het zwemmen worden de gewrichten bewogen zonder dat ze echt zwaar belast worden. Niet belasten van de poten vermindert de druk op de gewrichten waardoor er minder kraakbeenbeschadigingen ontstaat en het minder pijnlijk is om de al versleten gewrichten te bewegen. Ook wordt er door bewegen meer gewrichtsvloeistof gevormd. Deze vloeistof voedt het kraakbeen en smeert het gewricht. Bovendien kunnen in het water geen plotselinge plotselinge bochten worden gemaakt, zoals bij het spelen met een balletje op een grasveld. Bij deze balspelletjes worden de gewrichten, pezen en banden overbelast. Ze bevorderen gewrichtsslijtage en kunnen verscheuring van de pezen en banden veroorzaken.

Door de rechtlijnige bewegingen die de achterpoten tijdens het zwemmen maken, worden de bilspieren op een juiste wijze getraind. Sterke spieren zorgen dat de gewrichten goed op elkaar aansluiten. Iets wat van belang is voor een goede ontwikkeling van de heupen. Puppy’s worden dan wel geboren met de natuurlijke aanleg om te ‘trappelen’, toch is horizontaal door het water zwemmen voor veel honden een grote uitdaging.

Zwemmen in kalm en rustig water is goed voor versterkte buik- en rugspieren van honden met een lange rug, zoals bijvoorbeeld de teckel. Een zwemmende hond heeft het voordeel dat het water gedeeltelijk het gewicht opheft dat aan de rug hangt, waardoor de wervelkolom minder belast wordt.

Stromend water masseert de spieren.

En als laatste: Het zoute water van de zee helpt vele vormen van huidontstekingen te genezen en te voorkomen.

Hoe begin je er aan?

Kies een warme, aangename dag uit voor je hond zijn eerste zwemles. Neem iemand mee die je kan helpen en die je hond kent en kies een strandje, plas of rivier uit die er niet te wild uitziet. Vermijd hoge golven, jetski’s en zwemplekken waar veel geschreeuw en geplons is.

Als je een pup leert zwemmen, zal het je opvallen dat hij vol enthousiasme het water in rent. Een pup heeft nog niet geleerd bang te zijn voor het water. Oudere honden zijn angstiger en vermijden het water. Maar denk nu niet dat ze gewoon niet willen zwemmen.

Zwemles

nb201603_zwem002Draag je hond in kniediep of middeldiep water. Plaats een hand onder zijn buik en houd het achterste deel zo dat je hond zijn staart in het water hangt. Richt je naar je helper op het droge en laat je hond zakken. Van zodra de poten het wateroppervlak raken, zul je merken dat ze beginnen te bewegen.

Als de hond uitbundig aan het trappelen is, haal je je hand onder zijn buik vandaan en houd je het achterste deel aan de staart een beetje omhoog, om het op een lijn met het wateroppervlak te brengen. Als je de hond loslaat, moet je helper aan de kant klappen en aanmoedigende woordjes roepen.

Op dezelfde manier kun je je hond leren zwemmen in een zwembad. Doe dit alleen als je het ziet zitten de hondenharen uit de zwembadfilter te verwijderen. Laat je hond eerst wennen aan de omgeving van het zwembad en toon hem de trapjes. Doe een paar stapjes naar achter terwijl je de hond vasthoudt, en laat hem terugzwemmen naar de trappen. Herhaal deze oefening een paar keer.

Je kan ook watergewenning volgen in een fysiocenter voor honden waar ze over een zwembad beschikken.

Het is een aanrader een hond mee te nemen die al gewend is aan het water, best een speelkameraadje van jouw hond. Jouw hond zal de andere zonder twijfel willen nadoen!

Welke honden mogen/kunnen beter niet zwemmen?

  • Honden onder de leeftijd van een half jaar
  • Honden die door het water last krijgen van oren of diarree met of zonder braken
  • Honden met een korte snuit, korte poten en een zwaar lichaam (bijv. Engelse Bulldog)
  • Honden die verzot op water zijn en er wel induiken maar niet kunnen zwemmen. Dus kijk of uw hond kan zwemmen en zijn / haar kop boven water kan houden. Zwemmen is niet alleen met de voorpoten spartelen. Ook de achterpoten moeten krachtige voortstuwende bewegingen maken

Wanneer kan je je hond het beste niet laten zwemmen?

  • Niet in erg koud water, want dan kunnen de spieren verkrampen.
  • Niet als het water in een meer aan het eind van de zomer zo opgewarmd is dat een flinke algengroei heeft plaats gevonden. Hier kunnen honden jeuk van krijgen.
  • Niet als de zee te ruw is of in geval van aflandige wind of een sterke onderstroming.
  • Niet als de hond ziek is of een hele slechte conditie heeft, want zwemmen kost veel meer energie dan bijvoorbeeld naast de fiets lopen.
  • Zeewater is prima om uw hond in laten te zwemmen. Maar pas op dat uw hond er niet teveel van drinkt. De hond kan daar behoorlijk ziek van worden. Gaat u dus aan zee met de hond zwemmen neem dan een fles drinkwater mee. Als u merkt dat de hond dorst heeft laat u de hond drinken. Blijft uw hond zeewater happen? Haal hem dan uit de zee.

Veiligheid

Veel honden vinden het leuk stokken en andere dingen uit het water te halen. Maar denk eraan dat ze, net als ons, moe kunnen worden of kramp krijgen. Let vooral op met puppy’s, oudere honden en smallere rassen. Zij mogen zich niet forceren. Gooi je hond ook nooit zomaar in het water.

Waarom zijn de meeste labradors te dik?

nb201603_labr001Blijven eten en nooit een verzadigd gevoel in je maag? 23 % van de labradors mist een gen waardoor de honden altijd honger hebben. Daardoor kampen de trouwe viervoeters vaak met overgewicht, zo blijkt uit Brits onderzoek.
Labradors bedelen vaker om eten en hebben vaker last van diabetes en hartkwalen dan andere rassen.
Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge onderzochten het genetisch materiaal van 310 labradorhonden. Hieruit bleek dat een vijfde van de dieren een variatie in het DNA hebben die leidt tot het onverzadigde gevoel en de mogelijke gewichtstoename. De honden die een deel van het gen genaamd POMC misten waren gemiddeld 1,9 kilo zwaarder.

Gewichtsproblemen

Uit dit onderzoek blijkt dat gewichtsproblemen bij mensen misschien ook gedeeltelijk gedreven wordt door genetica. Zwaarlijvige dieren zijn niet altijd dik door luiheid, maar kunnen soms gewoon niet stoppen met eten.

Toch is er ook voordeel te halen uit de mutatie. Honden die erg gericht zijn op voedsel zijn makkelijker te trainen. Daarom worden ze eerder dan andere rassen ingezet als hulphond. Hierdoor blijft er veel met labradors gefokt worden, ondanks het onverzadigde gevoel in hun maag.

Waarom hebben sommige dieren verschillende kleuren ogen?

nb201603_ogen001Heterochromie iridis oftewel twee verschillend gekleurde ogen is een zeldzame (en vaak prachtige) aandoening bij dieren en mensen. Het is vooral merkbaar bij honden en katten.

De iris van het oog wordt gekleurd door melanine (die pigmentatie op onze huid geeft). Heterochromia treed op als gevolg van een overmaat of een gebrek aan melanine in een oog. Het kan aangeboren zijn of ontwikkelen in de loop van tijd.
Bepaalde rassen zoals Husky’s en Australian Shepherds hebben meer kans op deze ongewone eigenschap.

Auteur
Nadia