In de praktijk krijgen we vaak de vraag wat een hond als extra’s mag eten. “Hij kijkt zo zielig als we aan tafel zitten en ik krijg het niet over mijn hart om hem niks te geven” krijgen we dan te horen. Op zich heeft uw hond geen extra’s nodig als hij een volledig, kwaliteitsvol voer krijgt. Het is natuurlijk wel leuk om af en toe te belonen en als u extra’s wilt geven, zijn dit best hondensnoepjes of gezonde tussendoortjes zoals groenten. Hoe meer keuze u geeft, hoe kieskeuriger uw hond kan worden (hoe zijn we zelf?). Als u graag iets van tafel wilt geven, hou het dan simpel. Het darmstelsel van een hond is anders gebouwd dan dat van een mens dus hun vertering is ook anders. Ze kunnen bijvoorbeeld snel gevoelig reageren op vleesjus of andere sauzen.
Buikpijn, overgeven en diarree kunnen het gevolg zijn. Een scheutje saus is het niet waard om 3 dagen buikpijn te hebben! Hou het daarom simpel en geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst of groenten. Groenten kunnen best gekookt worden. Voorbeelden van veilige groenten zijn wortelen, komkommer, pompoen, snijbonen, witlof… Vermijd groenten uit de Allium-familie, zoals prei, ui en looksoorten. Deze zijn namelijk schadelijk, ook in gedroogde en verhitte vorm. Knoflook lijkt wat minder schadelijk te zijn dan bijvoorbeeld uien, waardoor sommige mensen dit gebruiken als alternatief middel tegen teken maar er bestaat geen eenduidigheid over. Er zijn evenveel stemmen ‘voor’ als ’tegen’. De aantrekkelijkheid van uw hond voor teken is zoals muggen bij de mens: de ene persoon wordt verkozen boven de andere. Vaak speelt dit een grotere rol dan knoflook.
Koolsoorten kunnen in heel kleine hoeveelheden gegeven worden aangezien ze zorgen voor darmgassen en ze in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor de schildklier. Ook groenten met hoge nitraatgehaltes (spinazie, rode biet, sla, waterkers…) worden best met mate gegeven. Sommige honden reageren allergisch op groenten uit de nachtschade-familie. Voorbeelden van deze groenten zijn tomaat, paprika en aubergine.
Dat aloë vera verzachtend werkt bij bijvoorbeeld (brand)wonden, weten we al, maar wist je ook dat het het immuunsysteem activeert? Bovendien bevat ze vitamines A, E en C en ook verschillende mineralen, enzymen en essentiële aminozuren en vetzuren.
Eieren kunnen in kleine mate gegeven worden, maar best niet rauw. Rauw bevatten ze namelijk een enzym dat er voor zorgt dat vitamine B8 niet goed opgenomen wordt. Hierdoor kunnen de huid en vacht verslechteren. Bovendien kunnen ze besmet zijn met Salmonella.
Chocolade is giftig voor uw hond! Het tast het hart en zenuwstelsel aan met toevallen en mogelijks de dood tot gevolg. Ook druiven en rozijnen zijn giftig en kunnen acuut nierfalen veroorzaken.
Wanneer u rauw vlees wilt geven, is het best dat u zich hier voldoende over informeert via artikels, boeken of een forum. In principe kan u uw hond rauw vlees en botten geven (het zogenaamde BARF) maar informeer u voldoende over de juiste verhoudingen en het toevoegen van groenten en andere vitaminen. Ook moeten de botten rauw zijn. Gekookte botten zijn namelijk heel hard en kunnen versplinteren in de maag met schade tot gevolg.
Mag mijn hond vis eten? Het antwoord is ja. Verschillende soorten zoals makreel, haring, zalm, kabeljauw, tonijn… zijn mogelijk. Vis is een bron van omega-vetzuren die niet alleen goed zijn voor de huid en vacht, smering van de gewrichten maar ook voor het hart en de bloedvaten.
Lijnzaadolie zou een gunstige werking hebben bij auto-immuunziektes en huisaandoeningen. Let wel op, sommige honden krijgen hier net jeuk van. Kijk naar jouw individuele hond dus.
Wanneer uw hond geconstipeerd is, kan u een beetje olijfolie over zijn eten doen zodat de darminhoud wat zachter wordt en gemakkelijker passeert.
Wanneer uw hond een kuur antibiotica heeft gehad, kan zijn darmflora aangetast zijn. Hierdoor kan de stoelgang platter zijn. Om die darmflora weer op peil te krijgen, kunnen we uw hond een handje helpen door hem probiotica te geven.
Net zoals mensen kan de ene hond anders reageren op een bepaald ingrediënt dan de andere hond. ‘Luister’ daarom naar uw hond en pas zijn dieet hierop aan.