Iedereen met huisdieren kent het wel, de eeuwige strijd tegen de irritante beestjes die je hond of kat plagen met vreselijke jeuk! In vele gevallen zelfs zo erg dat er wondjes en huidontstekingen ontstaan.
Onder het motto “beter voorkomen dan genezen” is het dus belangrijk steeds goed preventief te behandelen maar uiteraard is het nog belangrijker in actie te komen wanneer er al sprake is van vlooien bij je dier. We bespreken onderaan dit artikel enkele behandelmogelijkheden.

Vlooien zijn parasieten die leven op een gastheer. Ze kunnen enkel overleven op een gewerveld dier met een volledige lichaamsbeharing of bevedering.
Dit wil dus zeggen dat hoewel een vlo wel eens een mens kan bijten, hij hier niet op kan overleven en dus niet zal blijven zitten. Vlooien gaan zich dus nestelen op je hond of kat, en hier eitjes leggen waardoor de plaag voor je dier steeds erger wordt.

Zoals eerder hierboven al vermeld, komt het regelmatig voor dat een hond of kat zich door de jeuk of een allergische reactie op vlooien zodanig krabt dat er wondjes ontstaan. Het kan zelfs zo erg zijn dat er een bacteriële infectie bovenop komt, dit zien we vooral vaak bij katten.
Ook huisdieren die niet buiten komen kunnen last krijgen van vlooien!!

Behandel dus tijdig, liefst preventief en regelmatig! In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunnen vlooien wel degelijk ook de winter overleven. Ze vinden in huis plekjes om warm te overwinteren, dus is het heel belangrijk om in ALLE seizoenen te behandelen.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Je kan kiezen voor een pipetje, waarmee je druppels aanbrengt in de nek van je hond of kat. Meestal zijn deze pipetjes 1 maand werkzaam tenzij anders vermeld.
  • Er zijn ook pillen op de markt tegen vlooien, 1 of 3 maand werkzaam naargelang het merk.
  • Verder zijn er ook vlooienhalsbanden. Een vlooienband kan 6-8 maanden actief werkzaam zijn (naargelang het merk), en biedt dus de langste bescherming tegen vlooien en teken.
  • Voor de meeste van deze producten geldt dat het combinatieproducten zijn. Ze werken ook tegen teken en andere parasieten.
  • Wanneer er behandeld wordt omdat er al vlooien op het dier aanwezig waren, wordt er steeds aangeraden ook de leefomgeving te behandelen met een insectenspray die hiervoor geschikt is. Een dergelijke spray dient enkel voor de omgeving, en is dus niet geschikt om rechtstreeks op je kat of hond aan te brengen!
  • Het is ook aangewezen om, indien er al sprake van vlooien is, alle doekjes, dekentjes, mandjes, enz… heet te wassen. Indien wassen niet mogelijk is kan je het een tijdje in de diepvries plaatsen, of je er zelfs helemaal van ontdoen.

Let op! Het is heel belangrijk het juiste middel voor uw dier te gebruiken. Niet alle anti-vlo producten voor honden zijn geschikt voor katten en omgekeerd.
Fout gebruik kan fatale gevolgen hebben!