[toggle_content title=”Zorg voor de moederpoes”]In de eerste vier weken na de geboorte van de kittens worden er steeds hogere eisen gesteld aan de moederpoes. Afhankelijk van haar leeftijd, grootte en karakter kan het nodig zijn om haar meer als twee maaltijden per dag te geven. Indien nodig mag je haar tijdens die vier eerste belangrijke weken eten geven als ze er om vraagt.

Extra vitamines?
Blikvoer en droog voer van en goed merk bevatten alle koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen die de zogende poes nodig heeft. Tenzij ze duidelijk ondervoed is, is het niet nodig om voedingssupplementen bij te geven. Een teveel aan sommige supplementen doet soms meer kwaad als goed… Vraag advies als je twijfelt.

Problemen na de bevalling.
Een tot twee dagen na de bevalling mag er uit de vulva af en toe een beetje helder vocht komen. Bloed of etter is uit den boze en levensbedreigend.

Als alles goed gegaan is, zijn tijdens de bevalling ook alle placenta’ s naar buiten gekomen. Zo niet, dan moet je de dierenarts bellen. Een achtergebleven moederkoek zal leiden tot een baarmoederontsteking en vervolgens meestal infectie. Uit de vulva komt dan een bruine, vies ruikende afscheiding. In de baarmoeder hoopt zich etter op. De poes verliest haar eetlust en heeft hoge koorts. Ook een achtergebleven kitten veroorzaakt deze problemen.

Bloed wijst op een inwendige bloeding.

Opgezette en ontstoken melkklieren (mastitis).

Zwakke kittens.
Soms is een van de kittens in een nestje aanzienlijk kleiner dan de rest, het drinkt niet goed of het is misvormd.
Meestal negeert de moeder zo ’n kitten. Als er geen sprake is van ernstige afwijkingen kan je proberen om het met de hand groot te brengen.[divider_top] [/toggle_content] [toggle_content title=”Verzorging van kittens”]Pleegzorg
Als de poes niet voldoende melk heeft voor alle kittens, als de melkproducie is opgehouden of als de moederpoes gestorven is, dan is het mogelijk om de kittens met de hand groot te brengen. De kittens moeten dan wel in het begin een redelijke hoeveelheid moedermelk hebben gehad.
Een alternatief is gebruik te maken van een pleegmoeder. Bijvoorbeeld een zogende poes waarvan de kittens gestorven zijn of die maar een of twee kittens heeft.

Het voeden van een piepklein kitten betekent gedurende de eerste week 24 uur per dag toegewijd zijn. Langzamerhand wordt dat minder, tot het kitten gespeend is.
De eerste week worden de kittens om de twee uur gevoed met een pipetje of zuigfles. Daarna krijgen ze per keer steeds meer voeding, terwijl de frequentie afneemt. Een kitten van twee weken oud krijgt om de vier uur een voeding. Speciale kittenmelk vind je bij de dierenarts of de apotheker.

[tabs] [tab title=”Week 1″]De eerste week
Een kitten van een week oud is ca. 15 cm lang. Afgezien van korte uitstapjes naar haar etensbak en de kattenbak besteedt de moederpoes al haar tijd aan haar kroost: voeden, wassen, onder de staartjes likken om darmen en blaas te stimuleren, en warm te houden. De kittens kunnen zichzelf nog niet op temperatuur houden.[/tab] [tab title=”Week 2″]De tweede week
Het kitten groeit in snel tempo, zijl lichaamslengte bedraagt nu ca 17,5cm. De moederpoes brengt iets meer tijd door buiten het nest. De kittens ‘kneden’ de buik van hun moeder met hun voorpoten om de melkstroom op gang te brengen. De oogjes gaan open tijdens de tweede week en hun gezichtsvermogen neemt snel toe.[/tab] [tab title=”Week 3″]De derde week
De kittens zijn nu ca. 20cm lang. Hun gehoor en hun gezichtsvermogen zijn verder ontwikkeld. Bij de verkenning van het nest gaan ze niet meer op hun reuk af maar op hun ogen, ze herkennen ook de aanblik van hun moeder. Ze krijgen wat coördinatie in hun pootjes, zodat ze hun eerste stapjes kunnen doen. De melktanden komen door. De moederpoes laat de kittens nu maximum een uur alleen. Voor hun voeding zijn ze nog van haar afhankelijk maar ze geven nu zelf aan wanneer het etenstijd is.[/tab] [tab title=”Week 4″]De vierde week
De kittens zijn nu ca. 21cm lang en beginnen rond te lopen. Soms verhuist de moederpoes de kittens naar een andere nestplaats. De kittens houden zichzelf warm, hun evenwichtsgevoel wordt beter en ze horen nu ook de stem van hun moeder.
Ze maken blazende geluiden en zetten hun haren op wanneer ze zich bedreigd voelen. Dit is een belangrijke fase, die van invloed kan zijn op de manier waarop het kitten zich later gedraagt.

Spenen
De meest ondernemende kittens uit het nest zijn nu in staat kleine beetjes vast voedsel te eten. Spenen is een geleidelijk proces. Begin er pas mee wanneer de kittens duidelijk niet meer voldoende hebben aan moedermelk. Soms is dit al met drie weken maar het kan ook pas na zes weken zijn. Begin met pap en schakel dan geleidelijk over op kittenbrokjes. Proper vers water moet altijd klaar staan, je kan ook melk verdunnen met water.[/tab] [tab title=”Week 5 en later”]De vijfde week en daarna
In de vijfde week zijn de kittens ca. 22,5cm lang. Wanneer ze twaalf weken zijn hebben ze het formaat van een kleine kat. Vast voedsel gaat een belangrijke rol spelen. De voornaamste activiteiten bestaan uit eten en de daaropvolgende zindelijkheidstraining, onder de toeziende blik van de moederpoes. De kittens worden duidelijk speels en het spelen wordt ook steeds belangrijker. Ze imiteren de reacties en activiteiten van hun moeder en worden zich steeds meer bewust van relaties en hun directe omgeving.
Rond de zevende – achtste week gaan de kittens stoeien en krijgen ze belangstelling voor speeltjes. De echte kattenreacties en kattenmanieren komen steeds meer naar voren. De kittens gaan nu vaak naar hun nieuwe eigenaar. Voor meer uitleg over de vaccinaties: zie vaccineren. [/tab] [/tabs] [divider_top] [/toggle_content]