nb201408_hond001

1) MOET IK MIJN HOND WASSEN?

Niet noodzakelijk.

De vacht en de huid van de normale gezonde hond moet niet geregeld gewassen worden (1 tot 3 maal per jaar).

Als de vacht vuil is (zeker bij licht gekleurde honden) of ruikt, kan het zijn dat je het dier eens wil wassen…

Wassen impliceert het gebruik van een shampoo: het nut daarvan is o.a. het verwijderen van huidschilfers, het reinigen van de huidporiën, glans geven aan de vacht, …

Toch hebben honden met een normale huid geen behoefte aan shampoo. In veel shampoos zitten sterk uitdrogende en reinigende bestanddelen die te veel huidhoorn verwijderen of de beschermende vetlaag van de huid aantasten. Vet en huidhoorn zijn nodig om de huid intact te houden.

Bij honden met een gezonde huid maak je best gebruik van zuiver water of een milde hondenshampoo om het dier te wassen.

Als je hond echter een afwijkende huid heeft, bvb. vet of droog, schilferig, met infecties, … moet er gewassen worden met speciale shampoos, aangepast aan het huidprobleem.

2) LEIDT GEREGELD WASSEN TOT IRRITATIE VAN DE HONDENHUID?

Ja

Een normale hondenhuid zal zeker geïrriteerd worden door te veel wassen. Producten die sterke detergentia of andere potentieel irriterende stoffen bevatten (zoals de meeste parfums !!!) moeten vermeden worden. Verder is het erg belangrijk dat de resten van de shampoo na het wassen zorgvuldig worden weggespoeld.
Indien de huid erg droog is, is een nabehandeling met vochtinbrengende spray of spoeling aan te raden.
Dieren met een afwijkende huid daarentegen, zullen wel baat vinden bij herhaald wassen met AANGEPASTE shampoo.

3) WELKE SHAMPOO IS DE BESTE VOOR MIJN HOND?

Dit hangt af van de reden voor het wassen.
Gaat het om een hond met een normale huid die gewassen wordt omdat hij vuil is, dan volstaat een milde hondenshampoo.

Opgelet: er is een groot verschil tussen mensenhuid en hondenhuid. Alhoewel de huid van de hond talrijke zweetklieren bevat, dienen deze NIET (zoals bij de mens) voor de temperatuurregulatie (zweten) maar WEL dragen ze bij aan de beschermende oppervlaktelaag van de huid. Daarnaast is een hondenhuid minder zuur dan die van de mens. Daarom is een shampoo gemaakt voor de mens ABSOLUUT NIET geschikt voor een hondenhuid. Voor honden met een huidprobleem is een specifieke shampoo noodzakelijk. De dierenarts zal u daarin adviseren. Alleen de juiste shampoo zal bijdragen aan de oplossing van het probleem, terwijl een onjuiste shampoo juist problemen kan veroorzaken.

4) ZIJN SHAMPOOS WERKZAAM TEGEN VLOOIEN EN TEKEN ?

Slechts kortdurend.

Het effect van shampoos die werkzame bestanddelen bevatten tegen vlooien en teken, werken slechts kortdurend tegen de uitwendige parasieten. De vlooien aanwezig op het moment van de wasbeurt zijn wel dood, maar de huid kan meteen opnieuw besmet worden met parasieten uit de omgeving. De anti-parasitaire bestanddelen van de shampoos zijn vaak zeer irriterend voor de huid en drogen de huid fel uit. In vlooienbestrijding gebruikt men dus liever andere producten.

5) IS ELKE VIEZE GEUR VAN MIJN HOND EEN INDICATIE OM TE GAAN WASSEN?

Neen

Elke hond heeft een lichte “hondengeur” die sterker waarneembaar is als de hond nat is of als die het erg warm heeft.

Een onaangename geur kan verspreid worden door de vacht, als er iets mis is met de vacht: bvb. een huidontsteking (exceem), een seborroehuid (ranzige geur), hormonale problemen met effect op de huid, etc.

nb201408_hond002

Niet elke onaangename geur kent zijn oorzaak in de vacht. Zo bijvoorbeeld kunnen oorontstekingen ook een vreemde geur teweegbrengen. Evenals anaalklierproblemen. Dit zijn 2 kliertjes aan weerszijden van de aars, die een sterk ruikende substantie afscheiden. Wanneer deze kliertjes ontstoken zijn of overvuld, kan een zeer onaangename geur verspreid worden. Ook tandproblemen, zoals tandplak, tandvleesonsteking e.d. kunnen vieze geurtjes creëren.

Dus niet elke vieze geur komt van de huid, en niet elke geur heeft een wasbeurt “nodig”.

6) IS SCHEREN EN TRIMMEN NODIG?

Niet altijd.

Omdat een hond zijn zweetklieren niet gebruikt voor de thermoregulatie (lichaamstemperatuur op peil houden), is scheren niet zinvol om de hond verkoeling te brengen tijdens warme perioden.

Het scheren is wel zinvol om de hond proper te houden of gemakkelijker te borstelen. Sommige rasstandaarden vereisen trouwens een bepaalde “coupe” die enkel te verkrijgen is door scheren (bvb. poedel, bedlington terrier).

Trimmen daarentegen is zeer nuttig voor “draadharige” honden, zoals terriers, ierse wolfshonden, schnauzers, bouviers, cairn terriers, …
Bij het trimmen worden immers de dode haren uitgetrokken, de gezonde haren een stukje korter gemaakt. Het verwijderen van de dode haren is zeer nuttig voor de huid, omdat anders de dode haren de huid zouden verstikken en evt. huidinfecties zouden veroorzaken.

nb201408_hond003

7) HOE MOET IK MIJN HOND WASSEN?

Borstel en ontklit indien nodig je hond van tevoren. Eventueel in de gehoorgangen een prop watten steken, opdat er geen water of zeep naar binnen kan lopen.

Maak de hond goed nat met lauw water. Vermijd nat maken van de ogen, oren en neus. Breng de shampoo aan op de nek en rug. Masseer de shampoo goed in de vacht en voeg, indien nodig, extra water toe. Laat de shampoo even inweken en daarna grondig spoelen. Eventueel het dier een 2de maal wassen. De vacht uitspoelen tot er geen zeepresten meer zijn, is zeer belangrijk om geen huidirritatie te veroorzaken.

Nadien laat je de hond zich even goed uitschudden. De vacht moet goed uitgekamd worden. Daarna met een handdoek de vacht goed droog wrijven, eventueel het dier met de haardroger drogen.

Vergeet nadien niet de prop watten uit de oren te verwijderen !!!

[box title=”MORAAL VAN HET VERHAAL :” border_width=”5″ border_color=”#dd3333″ border_style=”solid” icon=”warning” icon_style=”bg” icon_shape=”circle” align=”center”]Gebruik bij een gezonde huid een MILDE HONDENshampoo. Voor probleemhuiden bestaan AANGEPASTE shampoos, maar gebruik de JUISTE shampoo voor het specifiek probleem. Laat u wat dat betreft adviseren door uw dierenarts.[/box]