Konijnen zeer sociale dieren. Dit wilt zeggen dat zij best per minimum van 2 gehuisvest worden. Op deze manier kunnen zij het beste hun natuurlijk gedrag vertonen door bij elkaar te zijn. Dit houdt in samen eten, rond huppelen, elkaar wassen, enzovoort. Ook in de natuur leven ze minstens in groepjes van 2.

Natuurlijk bestaat er altijd de kans dat er door omstandigheden een konijntje alleen zit (wegens overlijden van zijn maatje bijvoorbeeld). Anderzijds zien we ook baasjes die graag met 1 konijn starten alvorens er een tweede bij te zetten. Wat we zeker en vast begrijpen. Een konijn is niet zomaar een knuffeldiertje. Ze kunnen tussen de 8 en 10 jaar oud worden en zijn er dus niet voor maar even maar hopelijk hun hele leven!

Omdat veel konijneneigenaars uiteindelijk achteraf beslissen om toch een maatje in huis te halen, horen we jammer genoeg vaak dat het hier mis loopt. Na de aankoop van het tweede konijn blijken ze alleen maar te vechten eens ze bij elkaar in de buurt komen. Ze hebben het tweede konijn er dan “gewoon” bij in de ren van Fluffy gezet en desondanks dat Fluffy naar hun toch zo lief is blijkt ze een echt kreng te zijn naar haar nieuwe vriend. Dat is natuurlijk niet vreemd. Stel je voor dat je alleen in een huis woont en je verplicht wordt om met een wild vreemde samen te leven maar ook alles samen te delen. De kans dat jij vanaf de eerste moment ‘verliefd’ bent op deze nieuwe persoon is zeer laag.

Net zoals bij mensen is het belangrijk dat konijnen eerst daten (of zoals wij het noemen koppelen). Dit is iets wat je thuis kan doen met en zonder begeleiding. Maar om het nog makkelijker te maken werken vele konijnenasielen nu met een speeddate protocol.

Konijnen thuis koppelen.

Het koppelen van konijnen is een complexe, vaak onderschatte bezigheid. Elk konijn heeft zijn eigen karakter en soms kan dat ook wel eens botsen. Daarnaast kan een koppeling er best wel heftig aan toe gaan, zeker wanneer je konijnen reeds gevochten hebben. Deze schattige diertjes kunnen hevig uithalen naar elkaar en dit zorgt vaak voor stress bij de konijneneigenaars.

Vaak wordt de koppeling daardoor te vroeg onderbroken of net te laat met serieuze verwondingen als resultaat. Roep dus de hulp in van een konijnendeskundige die al menig koppelingen heeft geassisteerd en voorkom heel wat leed. Het koppelen is al stressvol genoeg voor jouw konijnen.

Verder kan je niet altijd zomaar twee konijnen bij elkaar zetten. De beste combinatie blijft een gecastreerde ram met een gecastreerde voedster maar wanneer beide dieren (voldoende lang) gecastreerd zijn, wordt het slaagpercentage met dezelfde geslachten groter.

Wanneer je geluk hebt, is het liefde op het eerste gezicht. De realiteit echter is dat er een goede voorbereiding én tijd nodig is om een koppeling van konijnen te laten slagen.

Wat houdt een speeddate dan in?

Wanneer je opzoek bent naar een extra of een nieuw konijn kijk dan zeker ook bij een konijnenasiel (een overzicht vind je hieronder). Vaak hebben zij hier een overzicht van de konijnen die bij hun ter adoptie zijn maar ook een korte beschrijving over hun karakter en gedrag. Ook staat er vermeld of ze momenteel alleen zijn of al een vriend of vriendinnetje hebben.

Daarbij vind je naast hun contactgegevens ook wat meer uitleg over de werking van het asiel en wat er allemaal bij de adoptie komt kijken.

Als eerste neem je contact op met het asiel naar keuze en leggen zij met jou een datum vast waarop jij samen met je konijn naar het asiel kan gaan voor de speeddate. Hier wordt je konijn, net zoals bij mensen, in eenzelfde (neutrale!) ruimte geplaatst en wordt er gekeken of ze het met elkaar kunnen vinden. Is dit niet het geval dan wordt er doorgeschoven naar een andere mogelijke partner. In sommige gevallen is het mogelijk dat je konijn geen nieuwe partner vindt.

Kunnen beide konijnen het wel goed met elkaar vinden dan worden ze voor de zekerheid nog even in dezelfde ruimte geobserveerd en kan je, eens alles rond de adoptie is geregeld, naar huis vertrekken met een nieuwe huisgenoot.

Een koppeling in een asiel is geen 100% garantie dat er niets meer kan mislopen. Dit komt omdat het vaak een momentopname is van hoe het er aan toe gaat in het asiel. Net zoals bij mensen komt een goede relatie niet zomaar.

Vechtende koppels

Stel dat je op lange termijn toch problemen ondervindt, dan sta je er niet alleen voor. Vechtende konijnen zijn geen leuk zicht en als eigenaar is dit natuurlijk zeer frustrerend om te zien en op te lossen. Vaak zijn er veel adviezen te vinden online maar omdat elk konijn anders is en een ander karakter heeft kan het zijn dat je er hiermee ook niet uitkomt. Wat kan je dan nog doen? In de meeste gevallen kan je terecht bij konijnengedragstherapeuten. Deze mensen bekijken eerst de situatie van de konijnen bij jou thuis en helpen je verder met behulp van verschillende tips en aanpassingen. Werkt dit toch niet dan kunnen de konijnen vaak op koppelvakantie ten huize van de therapeut. Zij gaan onder continue toezicht en met verschillende technieken de konijnen herintroduceren aan elkaar en zo de band tussen hen opnieuw opbouwen. Je ziet, ook hier zijn er weer overeenkomsten met de mensen!

In het allerslechtste geval kan er beslist worden dat de konijnen misschien toch niet samen kunnen leven en wordt er gezocht naar een nieuwe thuis, maar ook een betere match voor het huidige konijn. Enkel in zeldzame gevallen zal een konijn alleen blijven wonen. Maar dit wordt zeer zelden gedaan tenzij het niet anders kan wegens het gedrag of karakter van dit konijn. Een konijn alleen vergt veel tijd en sociale interactie met de mens en is dus arbeidsintensief om gelukkig te houden.

Konijnenopvang welke ook koppelen met eigen huisdieren:

NaamPlaatsContactWebsite
VZW KonijnengelukLummenkonijnengeluk[at]gmail[dot]comhttps://konijnengeluk.webnode.be/
Adopt a Hop (Noodopvang Demerkat)Diestzwerfkattendiest[at]gmail[dot]comVia Facebook of http://noodopvangdemerkat.be/
Het KnaagtandjeGeraardsbergenhetknaagtandje[at]gmail[dot]comhttps://www.hetknaagtandje.be/
Samen voor de dierenMeerhoutalison[dot]de[dot]wolf[at]live[dot]beVia Facebook
Opvang Knaagje  (Poes en Woef konijnenhotel)Oud-TurnhoutInfo[dot]adopteereenkonijn[at]gmail[dot]comVia Facebook of https://www.poezenwoef.be/
Konijnenopvang RambiMaldegem+32(0)483 49 60 68 konijnenopvang[dot]rambi[at]gmail[dot]comhttps://konijnenopvangrambi.webnode.be/
Het KonijnenhofStekene0473 72 74 75 hetkonijnenhof[at]outlook[dot]comFacebook
Het Vrolijke KonijnenholOostkamp en Temsevrolijkekonijnenhol[at]gmail[dot]comhttp://vrolijkekonijnenhol.blogspot.com/
Adopteer een konijn (Poes en Woef konijnenhotel)Zandhoven en WestmalleInfo[dot]adopteereenkonijn[at]gmail[dot]comVia Facebook of https://www.poezenwoef.be/
Bunnytails VZWHorebekeinfo[at]bunnytails[dot]behttps://bunnytails.be/

Andere konijnenopvang:

NaamPlaatsContactWebsite
Het dierenthuisjeGeel/Brechtinfo[at]hetdierenthuisje[dot]be 014/39.47.16https://www.hetdierenthuisje.be/
Rabbit GardenEssenrabbitgarden[at]telenet[dot]beFacebook
JodiproWommelgemkonijnenopvang[at]jodipro[dot]be  https://www.jodipro.be/

Konijnenopvang Nederland:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Konijnengedragstherapeuten:

NaamPlaatsContact
Hopster konijnenadviesbureauGeetbetshttps://hopster.be/
EVA dier en gedragDuffelhttp://www.huisdiergedrag.be/
Kallie dierengedragstherapeutSint-Truidenhttps://dierengedragkallie.com/
Flopping lopsHerselthttps://www.floppinglops.be/
Pelsjes en pootjesHerenthouthttps://www.pelsjesenpootjes.be/

Extra informatie over konijnen:

www.koningkonijn.be

www.hopster.be (gratis e-book)