Je zal het al gemerkt hebben maar sinds kort liggen er een paar extra’s in onze wachtkamer. Onze trouwe olifant heeft een knus dekentje gekregen, er ligt een vreemd eierkarton en een fleurige mat onder de bank. Waarschijnlijk heb je ook al gemerkt dat je viervoeter hier toch wel interesse in toont. En dat is dan ook de bedoeling van deze rare combinatie!

Wist je dat honden door te snuffelen en hun neus te gebruiken zich ontspannen? Het verlaagt hun hartslag maar ook verlegt het hun focus naar de grond in plaats van naar een prikkel die zij beangstigend vinden. Het is voor hun bijna een automatisme om te snuffelen wanneer zij zich gestresst voelen.

Door hun ten minste 3 verschillende zaken aan te bieden kunnen ze zelf kiezen waar ze willen snuffelen en wat hun interesse wekt. Ook de verschillende structuren werkt voor jonge honden uitdagend nu de praktijk tijdelijk geen puppy avond  kan houden. Verder hebben wij als extraatje hier en daar een snoepje verstopt bij deze items. Dit snoepje is hypo-allergeen en dus geschikt voor elke hond.

Op deze manier willen we ervoor zorgen dat de honden in de wachtkamer zich ontspannen en zo minder gestresst zijn voor hun bezoek bij de dierenarts. Het eten van het snoepje paart ineens het leuke met een minder leuke plaats en gaat invloed hebben op de emoties die zij ervaren in de wachtkamer. Zo wordt het bezoek voor iedereen ontspannender en soms zelfs makkelijker. Laat je hond dus naar hartenlust snuffelen en verkennen!

Omdat honden de emoties van hun baasje aanvoelen hebben we hierbij ook een ontspannende ademhalingsoefening.

De bedoeling van deze oefening is dat het uitademen langer duurt dan het inademen.

Je gaat dus werken met een 1:2 ratio.

Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld 3 tellen inademt en erna 6 tellen uitademt. Je maakt de uitademing dus dubbel zo lang.

Doordat je zelf een rustige ademhaling hebt, kalmeer je je zenuwstelsel maar ga je ook onbewust je spieren en houding ontspannen. Dit zorgt ervoor dat jij ontspannen overkomt en je hond zich ook meer zal ontspannen en niet de nood voelen om zich alert te houden. Kortom een rustig en stress vrij bezoek aan de dierenarts.