Sluipend probleem

Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat tot 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Honden en katten met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Obesitas verhoogt het risico op artritis, mobiliteitsproblemen en suikerziekte. Bovendien is de levensverwachting van een hond of kat die te zwaar is, gemiddeld twee jaar korter.

[custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center] [clear]

Waardoor wordt gewichtstoename veroorzaakt?

Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een hond of kat vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Hoe meer vet er opgestapeld wordt, hoe zwaarder het dier wordt.

Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

  • Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig
  • Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker – en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles bij de honden en niet-raskatten.
  • Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename.

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen.

Is mijn huisdier te zwaar?

Alle huisdieren hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau. Je kan zelf een eerste check doen om te zien of je huisdier te zwaar is.

De lichaamsconditiescore geeft aan of je huisdier een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaande schema’s kan je zien of je hond of kat een optimale lichaamsconditiescore heeft. Twijfel je of je huisdier overgewicht heeft ? Kom dan voor de zekerheid even langs. Een gewichtscontrole is gratis en je weet meteen of je hond of kat een gezond gewicht heeft.

[custom_frame_center]
Afbeeldingen lichaamsconditiescore hond
[/custom_frame_center] [clear] [custom_frame_center]
Afbeeldingen lichaamsconditiescore kat
[/custom_frame_center] [clear]

De juiste voeding

Als mensen gaan afvallen, gaan ze meestal gezond eten in de juiste hoeveelheden. Hetzelfde geldt voor huisdieren. Zij hebben specifieke dieetvoeding nodig, die hen helpt met afvallen zonder dat ze een tekort aan voedingsstoffen krijgen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Bovendien is het belangrijk dat de honden of katten geen hongergevoel krijgen, omdat ze anders gaan ‘bedelen’.

Mocht uw hond of kat overgewicht hebben, dan kan ik u een specifieke voeding voorschrijven, waarmee het huisdier op een verantwoorde, geleidelijke manier weer een gezond gewicht kan bereiken. Daarmee zal de gemiddelde levensverwachting met 2 jaar toenemen!

[custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center] [clear]

Doe de GRATIS gewichtscontrole.

Kom nu langs en doe de gratis gewichtscontrole. Ook wanneer uw huisdier geen tekenen van overgewicht toont, is het een goed idee om het gewicht regelmatig te laten controleren, om er zeker van te zijn dat het ideale gewicht behouden wordt.[divider_top]