Je bent met je hond aan het wandelen wanneer hij plots halt houdt en… uitwerpselen eet. Of je vindt nooit iets terug in de tuin omdat je hond zijn eigen stoelgang terug opeet. Komt het bekend voor? Je bent niet de enige! Wat moet je dan doen? Je hond straffen? Negeren? Door de dierenarts laten onderzoeken?

Het is geen leuk gedrag maar het komt wel vaker voor. Vooraleer je dit gedrag probeert af te leren, moet je eerst weten waarom hij het doet. Hieronder worden enkele mogelijke oorzaken voorgesteld.

Het kan typisch puppygedrag zijn. Zij zijn namelijk volop in de leer en willen alles verkennen. Meestal gaat dit vanzelf over.
Een andere mogelijke oorzaak is dat je hond het gevoel heeft dat hij iets tekort komt qua vitaminen en mineralen. Een eenzijdig dieet kan er toe leiden dat je hond een tekort krijgt aan bepaalde voedingsstoffen. Hoewel een goed voer uitgebalanceerd is en voldoet aan de behoeften van je hond, kan het nooit kwaad om af en toe wat gezonde extra’s te geven zoals gekookte groene boontjes, wortelen, komkommer of een vitaminekuur van bij de dierenarts.

Eet jouw hond stoelgang van de kat? Honden kunnen stoelgang van katten ook gewoon lekker vinden. Omdat katten voer met veel eiwitten krijgen, blijven er ook eiwitten achter in de stoelgang. Honden vinden dit over het algemeen lekker en kunnen daarom al eens een kattenkeutel opeten.

Ze kunnen ook ontlasting eten uit verveling. Omdat honden graag kauwen op voorwerpen zoals een speelgoedje of een kauwbot, kan een hond zonder speelgoed zich richten tot ontlasting.
Ook als je hond bang is om gestraft te worden kan hij zijn eigen ontlasting gaan opeten. Wanneer jouw hond in het verleden al eens een ongelukje gehad heeft in het huis, met een boos baasje tot gevolg, is het mogelijk dat hij de volgende keer het ‘bewijs’ zelf gaat opruimen omdat hij bang is dat je boos op hem wordt.
Misschien eet je hond zijn ontlasting op omdat hij het leuk vindt dat je daarna zijn naam roept en naar hem toe loopt. Ook al is dit in onze ogen negatieve aandacht, de hond ziet het gewoon als aandacht.

Ook kan hij het gaan zien als een soort spel of competitie. Omdat je weet dat jouw hond stoelgang eet, wil je het snel oprapen. Je hond kan stoelgang dan net als iets begeerlijk en interessant gaan zien. Hij gaat de competitie met je aan en zal daarom nóg sneller dan jou willen zijn en nóg sneller zijn ontlasting opeten.

Probeer dus eerst te achterhalen waarom jouw hond stoelgang eet en ga er vervolgens iets aan doen. Indien er voedingstekorten zijn, kunnen deze aangevuld worden. Ontlasting in de tuin kan tijdig verwijderd worden en er worden best speeltjes of een kauwbot ter beschikking gesteld (best onder toezicht). Ga niet de competitie aan met je hond maar geef hem aandacht op een andere manier. Roep hem bijvoorbeeld naar je toe wanneer hij zich ontlast heeft. Op die manier heeft hij aandacht voor zijn naar en voor jou, en ruim de stoelgang op wanneer hij het niet ziet.