Je hond wilt graag een snoepje en kijkt je smekend aan. Of hij heeft iets gedaan wat niet mag en is zich van geen kwaad bewust maar reageert op jouw teleurgestelde stem. Puppyoogjes… Wie kan daar nu ongevoelig voor blijven?

Onderzoek heeft aangetoond dat honden ook op dit vlak verschillen van wolven. Ze hebben namelijk twee kleine, extra spiertjes aan het oog die er voor zorgen dat ze een blik kunnen tonen die bij ons medeleven opwekt. Het eerste spiertje heet afgekort de LAOM en trekt de binnenkant van de wenkbrauw omhoog. Het tweede spiertje heet afgekort de RAOL en trekt de buitenste ooghoek in de richting van het oog, waardoor het oog groter wordt en een stukje van het witte gedeelte zichtbaar wordt.

Beide spiertjes zijn op onderstaande figuur weergegeven. Hier zie je ook dat de wolf deze spieren over het algemeen niet heeft. Als de wolf die spiertjes toch bezit, zijn ze minimaal klein en rudimentair.

Deze spieren zouden ook een cruciale rol gespeeld hebben bij de evolutie van de wolf tot de gedomesticeerde hond.

We communiceren niet enkel verbaal, maar ook via lichaamstaal. En dan niet alleen met onze handen, maar ook met gelaatsuitdrukkingen. We fronsen, knijpen onze wenkbrauwen samen of sperren onze ogen ver open.
Onze honden hebben geleerd om met onze gelaatsuitdrukkingen om te gaan. Wanneer mensen en honden elkaar aankijken, zou er bij beide oxytocine vrijkomen. Dit is het hormoon dat een gelukzalig gevoel geeft.

Ruim 30.000 jaar geleden waren we jagers en verzamelaars. Stel dat er toen een nieuwsgierige wolf dichterbij kwam die rudimentaire LAOM en RAOL spiertjes bezat waardoor hij zijn wenkbrauwen ietsje kon optrekken en zijn ogen net iets groter kon maken dan de gemiddelde wolf. Onbewust doet dit ons denken aan een baby of vinden we het triest om te zien. Het hormoon oxytocine komt vrij en we krijgen automatisch het gevoel dit dier te willen helpen waardoor we een beetje voedsel achterlaten. De wolf blijft hierdoor in de buurt van de nederzetting rondhangen en paart met andere wolven met dezelfde eigenschappen die ook dichtbij blijven. De nakomelingen van twee zo’n wolven hebben grotere en sterkere LAOM en RAOL spieren. Ga zo enkele duizenden jaren en generaties verder, en je krijgt de hond, met goed ontwikkelende oogspieren! Waarschijnlijk zijn er daarom ondertussen ook verschillende rassen gekweekt die een gekleurd plekje op de wenkbrauw hebben, om dit kenmerk nog verder te versterken.