muizen01

Katten houden van muizenvangen. En omdat ze van nature jagers zijn, zijn ze er zeer goed in. Uw kat zal niet jagen omdat ze honger heeft, daar is ze veel te goed voor gevoed! Ze doet het eigenlijk omdat het een natuurlijk instinct is. Dit zou niet tot een probleem mogen leiden, maar je moet haar wel ontmoedigen om de dierenwereld in de tuin te verstoren. Een halsband met een belletje zal fungeren als een waarschuwing voor argeloze vogels. Het geeft hen de kans om weg te vliegen voordat de kat te dichtbij komt.

Ongewenste geschenken
In sommige gevallen kan je kat een klein geschenk in de vorm van een muis of soms iets groters op je deurmat achterlaten. Men is er nog niet helemaal zeker waarom katten dode prooien achterlaten voor hun eigenaren, maar het zou om één van deze twee redenen kunnen zijn:

  • Een teken van genegenheid voor hun eigenaar.
    Zij houden immers van jagen, doden en spelen met dode muizen, dus waarom jij niet?
  • Als gevolg van haar ouderlijke instinct.
    Moederkatten leren hun kittens te jagen door dode of gewonde dieren naar hun jongen te brengen zodat ze ermee kunnen ‘oefenen’.

Dus je kat probeert jou in feite te leren hoe je moet jagen!

De manier waarop katten overgaan tot jagen kan ook een factor zijn. Ze houden er van om hun prooi uit te putten, te besluipen en achterna te gaan totdat hetgeen waar ze op jagen bekaf is. En ze doen dit over het algemeen het liefst op hun eigen grasmat.
Voorkomen

De enige effectieve manier om je kat van het jagen af te houden is om haar binnen te houden. Natuurlijk is dit niet altijd even praktisch, vooral niet als ze gewend is aan het buitenleven.

Je kan haar proberen te stimuleren door thuis meer met haar te spelen. Activiteiten die jagen stimuleren zoals jagen op speelgoed of spelen met andere katten kan je kat het ‘zetje’ dat ze nodig heeft geven om haar van het jagen te weerhouden.

Vergeet niet om meteen alles dat gevangen is weg te doen. Als je haar trofeeën niet weghaalt, zal ze denken dat het goed is om ze terug te brengen.