België is sinds 2001 officieel vrij van hondsdolheid. Bovendien is de situatie in de buurlanden gesaneerd. Daarom Is vanaf 1 maart 2016 de vaccinatie niet meer verplicht, terwijl dat nog het geval was voor honden ten zuiden van Samber en Maas en op alle campings in België.
Het gaat om een verplichting die sinds 1967 van kracht was. Vroeger was hondsdolheid wijd verspreid in onze regio, met name bij vossen, en vormde het een reëel gevaar voor de mens en voor huisdieren.
De minister herinnert er echter met aandrang aan dat de vaccinatie van honden, katten en fretten die buiten de Belgische grenzen reizen of die in België toekomen vanuit het buitenland altijd vooraf gevaccineerd moeten worden tegen hondsdolheid. Dit is van toepassing voor zowel het transport van geïmporteerde dieren als voor de dieren die met hun baasje naar het buitenland gaan.
In sommige Europese landen en buiten Europa is hondsdolheid immers nog steeds aanwezig, waardoor de vaccinatie verplicht blijft om de herintroductie te vermijden van de ziekte in België.
Ter herinnering, hondsdolheid is een potentieel dodelijk ziekte die wordt overgedragen via het speeksel van een besmet dier en kan verschillende zoogdieren en de mens treffen. Voor de mens is de ziekte in alle gevallen dodelijk vanaf het moment waarop de symptomen zichtbaar worden.

NB201602_hondsdolheid