Sinds 1 september 2014 is het verplicht om nieuwgeboren katten of katten die van eigenaar veranderen, te laten castreren en identificeren. In werkelijkheid gebeurt dit niet altijd maar het is ten sterkste aangeraden wanneer de katten vrijelijk naar buiten kunnen. Ze kunnen namelijk ongewenste nestjes veroorzaken of verloren lopen.

De identificatie gebeurt net zoals bij honden door middel van een chip. In tegenstelling tot een adreskokertje, gaat een chip niet verloren. Het is namelijk een implantaat ter grootte van een forse rijstkorrel dat onderhuids wordt geplaatst, doorgaans in de halsstreek aan de linkerkant. Elke chip bevat een uniek nummer en maakt elke kat dus uniek. De bedoeling hiervan is dat dit chipnummer aan de eigenaar gelinkt wordt door middel van een registratie. Bij de registratie worden de  kenmerken van de kat (naam, kleur, chipnummer, geboortedatum…) gelinkt aan de gegevens van de eigenaar (naam, adres, telefoonnummer…). Uw kat chippen zonder hem ook te registreren heeft dus geen zin.

Wanneer een kat van eigenaar verandert, is het dus belangrijk om ook de registratie te wijzigen en deze op naam de van de nieuwe eigenaar te zetten. Dit kan door een mailtje naar uw dierenarts te sturen met de oude én nieuwe gegevens.

In tegenstelling tot bij de honden, is er voor katten nog geen officiële databank voorzien waarin deze gegevens verzameld kunnen worden. De meeste dierenartsen en asielen werken echter samen met vzw ID Chips waardoor de registratie van uw kat wel degelijk zin heeft! IC Chips bezit namelijk een databank met 650.000 dieren en 99,9% van de gechipte dieren die juist geregistreerd zijn, worden volgens hen weer thuisgebracht. Bovendien werken ze samen met een Europese databank zodat uw kat ook vanuit het buitenland weer thuisgebracht kan worden indien de registratie accuraat is.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts werkt er aan om ook voor katten een officiële databank op te starten. Zoals laatst in het nieuwe verscheen, is het nog niet duidelijk of de gegevens van vzw ID Chips overgenomen kunnen worden, of als er een nieuwe registratie vereist is… Wordt vervolgd!