Het beeld dat veel mensen van het konijn hebben, is dat van een lief, gemakkelijk knuffeldier dat weinig geld en tijd kost. Leuk voor de kinderen en je hebt er weinig last van. Helaas klopt daar weinig van en wie met dit beeld voor ogen een konijn in huis haalt, wordt al snel teleurgesteld. Veel konijnen belanden zo in hun eentje in een hokje in de tuin of in de hoek van de kamer.
Dat is jammer want je zou zoveel meer plezier aan dit huisdier kunnen beleven.
Daarom dit onderwerp om een realistischer beeld te schetsen van een konijn.

In de eerste plaats: een konijn is een groepsdier. Hij heeft dus een ander konijn als gezelschap nodig.
Lief kan een konijn absoluut zijn, maar een echt knuffeldier? Veel konijnen worden graag geaaid, maar optillen en op schoot zitten vinden ze niks.

nb201412002

In de tweede plaats: de huisvesting en voeding zijn heel belangrijk. Ze zijn gevoelig voor verkeerde voeding, hebben veel ruimte nodig en moeten kunnen rennen. Dat betekent dat je de kamer ‘konijnproof’ moet maken, of in de tuin een ren moet bouwen. En rommel maken kunnen ze ook: hooi of krantensnippers door je kamer verspreiden bijvoorbeeld.
Konijnen hebben goede voeding en hooi nodig en ook een konijn moet soms naar de dierenarts, voor zijn vaccinaties en als hij eens ziek wordt.

Zo klinkt een konijn al heel anders dan zijn imago doet vermoeden. Is dat erg? Welnee, niet als je er bewust voor kiest. Want de echte konijnenliefhebber krijgt er gezellige gezinsleden voor terug. Konijnen die vrij door de kamer lopen, bij je komen zitten voor een knuffel en nieuwsgierig zijn als er iets interessants gebeurt. Of die buiten in hun ren een geweldig schouwspel vormen met rennen, graven en springen. Die je dingen kunt leren, en waar je spelletjes mee kunt doen. Echte, volwaardige huisdieren dus, waar je heel veel plezier van kunt hebben!