Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Oosterse geneeskunde. Het is gebaseerd op energie. Een gezond lichaam heeft een goede energetische balans, ook bij dieren. Wanneer het lichaam een ziekte of kwetsuur doorgaat, wordt dit evenwicht verstoord. De acupuncturist kan dan het evenwicht herstellen via de energie die door de energiebanen (medianen) loopt.

Acupunctuur kan ingeschakeld worden bij lokale klachten zoals rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn. Het kan ook dienen bij algemene klachten waarbij het dier niet goed in zijn vel zit of last heeft van aanhoudende klachten zoals allergie, braken, algemene zwakte enz.

Dit gebeurt door acupunctuurpunten aan te spreken. Acupunctuurpunten zijn punten op de huid die een andere elektrische weerstand hebben in vergelijking met de rest van ons huidoppervlak.

Wanneer de correcte acupunctuurpunten gestimuleerd worden, krijg je zowel een plaatselijke reactie als een reactie op het ganse lichaam.

Plaatselijk krijg je een betere doorbloeding, een ontstekingsremmend en pijnstillend effect door de vrijstelling van o.a. endorfines (pijnstillende hormonen), serotoninen, immunoglobulines, antistoffen enz. en een stimulerend effect van de lokale zenuwuiteinden.

Algemeen worden de orgaanfuncties gestimuleerd wanneer de juiste punten gestimuleerd worden. Je krijgt een verhoogde productie van groeihormoon, insuline,… en de algemene weerstand van de patiënt wordt versterkt. De energiebanen worden vrijgemaakt zodat genezing kan optreden. Praktisch komt dit neer op het verlichten van pijn en de werking van bepaalde organen verbeteren. Alles hangt samen en er worden verbanden gelegd tussen verschillende klachten en organen. Zo kan agressie gecorreleerd worden met de leverenergie. Angst wordt  bijvoorbeeld geassocieerd met de nieren. Toch zal er niet altijd een afwijkend bloedonderzoek zijn. Huidproblemen kunnen afkomstig zijn van een slechte vertering of verkeerde voeding. Acupunctuur en een aangepaste voeding kunnen verlichting brengen.