Gewoonlijk zetten we naar de zomermaanden toe alles nog een keer op een rijtje wanneer je met je viervoeter op reis kan.
Deze keer pakken we het anders aan. Aangezien we weer op reis kunnen na Covid-19, zijn we ons ook bewust dat veel huisdieren liever thuis blijven. Daarom hier wat meer uitleg over wat je nodig hebt. Maar ook wat je best kan voorbereiden en klaarleggen voor de persoon die in jouw plaats voor je viervoeter zal zorgen.

Naar de opvang of toch iemand aan huis?
Je hebt je reis geboekt, de datum ligt vast, maar je viervoeter kan/mag niet mee. Dan wordt het tijd om te zoeken naar opvang. Hoe pak je dit aan? Er zijn verschillende mogelijkheden.
Je kan op zoek gaan naar iemand in je omgeving of familie welke die dagen OF je viervoeter in huis neemt OF aan huis verzorgt. Belangrijk is natuurlijk dat je deze persoon vertrouwt.
Een andere mogelijkheid is om een petsitter te zoeken of te kijken naar een geschikt hotel voor je dier. Hier hou je best een paar zaken in het achterhoofd. Idealiter heeft deze persoon/plaats ervaring met zorgen voor huisdieren of toch de juiste skills. Ook is het hier belangrijk dat je deze persoon kan vertrouwen. Veel professionals geven daarom ook de mogelijkheid om eerst kennis te maken met jou en je huisdier om te kijken of er een klik aanwezig is. Als jij je niet goed voelt bij je keuze dan is het ook moeilijker om te ontspannen wanneer je dan toch weg bent. Stel dan ook zoveel mogelijk vragen.
Als laatste is het belangrijk om te kijken naar je dier. Houdt het van routine, dan kan je best ervoor zorgen dat er iemand aan huis komt (tenzij je liever geen vreemden in huis wil natuurlijk). Kan je hond niet om met andere honden of katten, zorg dan voor een plaats waar deze niet aanwezig zijn. Zo verminder je stress wanneer jij op vakantie bent.

Wat bereid je zelf voor?
Je hebt de perfecte persoon/plaats gevonden om te zorgen voor je viervoeter wanneer jij op vakantie gaat. Maar wat heeft deze persoon nodig om op je dier te passen?
Wanneer je een professional inschakelt aan huis gaat deze persoon vaak bij de bevestiging van de afspraak enkele zaken met jou overlopen. Dit kan gaan over de routine van de hond, voeding, allergenen, …
Wanneer dit niet gebeurd is, of er komt iemand langs uit de buurt/familie, kan je hen best voorzien van een woordje uitleg maar ook een document met de belangrijkste zaken opgesomd. Zo kunnen ze terugkijken naar wat belangrijk is. Wat kan je hier best noteren?

  • De naam van het dier, geslacht, kleur, ras, …(zeker als je meerdere dieren hebt)
  • Eventueel een foto (zeker bij meerdere dieren)
  • Je eigen gegevens (voor wanneer je dier toevallig naar de dierenarts moet)
  • Omschrijf de routine die je hebt. Zeker als dit belangrijk is voor je viervoeter, geef dit dan aan!
  • Allergenen. Noteer precies waar je dier allergisch aan is om ongelukken te voorkomen.
  • Medicatie: Schrijf duidelijk neer wat ze moeten geven, hoeveel en wanneer. *
  • Voeding: noteer wat je hond eet, wanneer en hoeveel.*
  • De laatste keer dat jij je dier behandeld hebt met anti-parasitaire middelen. *
  • Extra informatie. Stel dat je hond snel uitvalt naar andere honden, dan breng je best de oppasser hiervan op de hoogte.
  • De gegevens van je dierenarts en eventueel trimmer. Als extra optie kan je ook nog kijken of je een voorkeur hebt van een dierenarts in de buurt als je viervoeter op logement gaat.
  • noteer zeker de merknamen. Stel dat de oppasser iets te kort komt in de periode dat jij weg bent dan kunnen zij de juiste medicatie/voeding/… bijhalen. Als je het nodig vindt kan je ook noteren waar je dit haalt.

Dit document kan je zelf zo uitgebreid mogelijk maken als je zelf wil. Maar zorg wel dat de basis dingen aanwezig zijn. Wil je zelf geen documentje starten vanaf 0? Dan heeft onze assistente voor jou de oplossing. Zij is aan de slag gegaan en heeft een basis document gemaakt (zie link hieronder).


Gaat je hond op pension dan geef je hem best zijn eigen spullen mee (bench, dekens, speelgoed). Dit omdat zijn spullen zijn eigen geur bevatten en de omschakeling zo makkelijker wordt.

De laatste week voor vertrek.
Je vertrekt bijna op reis.
Wat zijn de laatste dingen waar je nog mee rekening moet houden?

  • Zorg ervoor dat je informatiefiche volledig ingevuld is. Leg deze op een duidelijke plaats neer of zorg dat je oppas een kopie heeft ontvangen. Wil je helemaal veilig zijn? Scan het document in en mail het naar de oppas/ het pension.
  • Zorg voor voldoende voeding, medicatie, … in voorraad en zorg ervoor dat de oppas/ het pension dit makkelijk kan terugvinden (of noteer het bij in het documentje).
  • Als je dier toch lijkt te sukkelen met een oogje, neus, poot, … laat dit dan nog eerst nakijken bij de dierenarts. Zo ben je zeker dat je dier gezond is alvorens je op reis gaat.
  • Gaat je dier op pension? Zorg dat je dier in orde is met zijn/haar vaccinaties en anti-parasitaire behandelingen. Voorzie ook genoeg spullen van je viervoeter welke proper zijn maar toch nog zijn eigen geur dragen.
  • Blijft je viervoeter thuis, dan kan het handig zijn om een kleine EHBO box samen te stellen. Een klein ongeluk kan altijd gebeuren! Weet je zelf niet wat je best aankoopt? Vraag even aan onze assistentes wat je best kan voorbereiden. Ga je liever voor de kant en klare oplossing? Geen probleem! Ook deze hebben we in onze praktijk (meer hierover in de rubriek “de vernieuwde EHBO-box”).
  • Controleer de chipnummer als je dier dit heeft. Een ongeluk kan altijd gebeuren en als jouw dier een echte ontsnappingskoning is dan wil je zeker zijn dat hij bij jou terug komt!