Dieren met huidklachten worden aan een uitgebreid lichamelijk en huidonderzoek onderworpen.

Huidproblemen zijn dikwijls uitingen van een intern gebeuren vandaar het belang van het lichamelijke onderzoek!

Het huidonderzoek omvat het observeren van de kleur van de huid, eventuele huidletsels en de plaatsen waar ze voorkomen, de conditie van de vacht.

De volgende stap is het nemen van huidafkrabsels, vacht- of stofmonsters, uitstrijkjes of swabs om parasieten, bacterien, gisten, schimmels en ontstekingscellen op te sporen onder de microscoop. Indien nodig wordt er een schimmelkweek aangelegd of een huidbiopt genomen.

Het beoordelen van huidbiopten en ander celmateriaal, het kweken van bacterien en schimmels op specifiek huidmateriaal gebeurt door een extern laboratorium.

Naast infectieuze/besmettelijke oorzaken van huidinfecties (zoals: vlooien, bacteriën, schimmels etc.) kan de oorzaak van de huidklachten ook een allergie zijn. Ik merk in de praktijk dat meer en meer dieren allergisch zijn. Dat kan voor voeding zijn, voor omgevingsallergenen (stof, pollen, kruiden en grassen,…), voor vlooien, voor contactmaterialen (plastic, linoleum etc.) of voor combinaties hiervan.

Door middel van een voedseltest, een intradermale allergietest of door goede reactie op therapie kan de oorzaak gevonden worden. Let wel, allergien zijn meestal niet te genezen, het is de kunst om deze patienten te stabiliseren met voor hun aangepaste medicatie op maat.