Nieuw: verhuren van voedselverrijking

Vorige nieuwsbrief vertelden we over de samenwerking welke we sinds kort hebben met het bedrijfje (Brave Loebas) van onze assistente Sofie. Zo kunnen we jullie gedragsconsultaties bij ons op de praktijk aanbieden. Met haar ervaring in advies geven merkte ze op dat het vaak een hele opgave is om voor jouw hond/kat/konijn de juiste voedselverrijking…

Veilig door de feestdagen

De feestdagen komen er aan en vaak is dit een gevaarlijke periode voor onze huisdieren. ’s Avonds is het sneller donker en wanneer wij kerst of nieuwjaar vieren, durven ze vaak als eens iets te eten wat giftig kan blijken. Hieronder vindt je enkele tips om veilig door de feestdagen te komen. – Op wandeling:Omdat…

Speeddate voor konijnen

Konijnen zeer sociale dieren. Dit wilt zeggen dat zij best per minimum van 2 gehuisvest worden. Op deze manier kunnen zij het beste hun natuurlijk gedrag vertonen door bij elkaar te zijn. Dit houdt in samen eten, rond huppelen, elkaar wassen, enzovoort. Ook in de natuur leven ze minstens in groepjes van 2. Natuurlijk bestaat…

Dieren en vriesweer

Katten Verhoog de slaapplaats van je kat zodat ze niet in de tocht ligt. Zorg voor extra opstapjes: oudere katten kunnen in de winter last krijgen van hun gewrichten en minder makkelijk springen. Wanneer je overdag weg bent en de verwarming niet aanstaat, leg dan extra dekentjes of maak hun normale slaapplek wat knusser. Buitenkatten…

Wist je dat …

… een volwassen hond gemiddeld 42 tanden heeft? Een volwassen kat heeft er slechts 30. … konijnen niet kunnen zweten? Ze geven enkel warmte af via de oren. Vanaf ongeveer 23°C krijgen ze het al moeilijk. … snorharen van de kat dienen als maatstaf? Als de snorharen niet door een opening kunnen, kan het lichaam…

Wist je dat …

…je nu moet beslissen of je je konijn binnen of buiten laat tijdens de winter? Ze beginnen namelijk nu wintervacht aan te maken als je ze continu buiten laat. Zorg natuurlijk wel voor een beschutte slaapplaats. …grote honden zoals Duitse Doggen en Sint-Bernards over het algemeen minder oud worden dan kleinere exemplaren, zoals Chihuahua’s? Gemiddeld…

Castratie en sterilisatie bij de fret

Fretten komen steeds meer voor in dierenartspraktijken, ook bij ons! Er is echter nog niet heel veel geweten over deze dieren. Vooral omtrent het castreren en steriliseren van de diertjes zijn er nog veel vragen. Castratie van de mannelijke fret Waarom? De voornaamste reden is hun geur. Mannetjes hebben een typische doordringende geur die afkomstig…

Voortplanting bij konijnen

Vanaf ongeveer 12 weken leeftijd kan een konijn zich al voortplanten. Het is echter beter om te wachten tot de voedsters (vrouwelijke konijnen) 6 tot 7 maanden oud zijn, aangezien ze anders achterblijven in groei en ontwikkeling. Een konijn op leeftijd kan beter geen jongen meer krijgen, aangezien het bekken meestal niet meer zo flexibel…

Wist je dat? Empathie bij dieren

Als een familielid verdrietig is over het verlies van een naaste, dan troost jij hem of haar. Maar ook dieren doen dit. Is dit troostgedrag bij hen aangeleerd sociaal gedrag of troosten zij uit echt uit empathie? Dat laatste, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een Nederlandse wetenschapper ontdekte in 1979 in dat ook chimpansees elkaar…

Overgewicht, frettentaal en verliefde reuen

Overgewicht bij huisdieren Oorzaken van overgewicht: Net als bij mensen ontstaat ook bij dieren overgewicht door te veel eten en te weinig bewegen. Een dier dat niet genoeg beweegt, en dus weinig energie verbruikt, houdt energie over. Als dat steeds weer gebeurt, wordt het dier te dik. De balans tussen eten en bewegen kan bij…

Vragen rond euthanasie

Euthanasie is het op een humane manier beëindigen van het leven van een dier, als dat leven ondraaglijk is geworden. Het woord ‘euthanasie’ is afkomstig uit de Griekse taal en betekent letterlijk ‘gemakkelijke dood’ (eu = gemakkelijk en thanatos = dood). Wij spreken liever van ‘zachte dood‘. Voor het ongeneeslijk zieke dier met kanker dat…

Zomertips

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Hoe merk je dat een dier het te warm heeft De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet…

Myxomatose en Viraal Hemorragisch Syndroom bij het tamme konijn

Myxomatose Myxomatose is een aandoening die veroorzaakt wordt door een virus en komt vooral bij het Europees konijn voor. Er is een duidelijke invloed van de seizoenen op deze ziekte: enkele geïsoleerde gevallen van mei tot juni, een piek in juli en augustus en vervolgens daalt het aantal gevallen en zien we de ziekte niet…

Plezier voor je dier

Hondenspeurtocht Bindt iets wat je hond lekker vindt aan een touwtje of doe het in een pantykous. Sleep het touwtje of de kous achter je aan over de grond naar de plaats waar je het eerste snoepje gaat verstoppen (hij moet er makkelijk bij kunnen). Sleep het daarna verder naar een volgende verstopplaats en laat…

Het konijn heeft een fout imago

Het beeld dat veel mensen van het konijn hebben, is dat van een lief, gemakkelijk knuffeldier dat weinig geld en tijd kost. Leuk voor de kinderen en je hebt er weinig last van. Helaas klopt daar weinig van en wie met dit beeld voor ogen een konijn in huis haalt, wordt al snel teleurgesteld. Veel…