Wist je dat…

Aankoop van een pup of een kitten

De zomerperiode komt er weer aan en voor vele mensen is dit het ideale moment om een pup of kitten in huis te halen. Helaas zien we veel te vaak dat deze van (bekende) broodfokkers komen (al dan niet bewust) en dit met alle gevolgen van dien. Waarom koop je best geen pup bij een…

Nieuw: verhuren van voedselverrijking

Vorige nieuwsbrief vertelden we over de samenwerking welke we sinds kort hebben met het bedrijfje (Brave Loebas) van onze assistente Sofie. Zo kunnen we jullie gedragsconsultaties bij ons op de praktijk aanbieden. Met haar ervaring in advies geven merkte ze op dat het vaak een hele opgave is om voor jouw hond/kat/konijn de juiste voedselverrijking…

Wist je dat …

… een kattin enkel stopt met krols te zijn wanneer ze gedekt wordt en drachtig is? … een kattin niet 2 keer per jaar krols is maar doorlopend tot ze dus gedekt en drachtig is. Bij honden is dit normaal om de 6 maanden. … een niet gesteriliseerde kat kan zorgen voor 36 nakomelingen in…

De kat in de wetgeving

Sinds de laatste aanpassing van de wet zien we dat veel eigenaren verward zijn over wat er nu allemaal wettelijk verplicht is wanneer men een kat wil houden. Daarom zetten we hier nog een keer alles op een rijtje. Identificatie: Sinds 2014 moeten alle katten in België verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden. De procedure moet…

Wist-je-dat…

– … we een Instagram-celebrity in de praktijk hebben? Murka is een Syberische kat van 1 jaar oud en heeft al bijna 10 000 volgers! Je kan haar volgen op siberian.mukra– … in België het bij wet niet verplicht is om je hond vast te zetten in de auto maar het wordt wel sterk aangeraden.…

Baasje op vakantie en Beestje in eigen land

Gewoonlijk zetten we naar de zomermaanden toe alles nog een keer op een rijtje wanneer je met je viervoeter op reis kan.Deze keer pakken we het anders aan. Aangezien we weer op reis kunnen na Covid-19, zijn we ons ook bewust dat veel huisdieren liever thuis blijven. Daarom hier wat meer uitleg over wat je…

De (vernieuwde) EHBO-box

Wist je dat we onlangs onze EHBO box vernieuwd hebben? Hierdoor kunnen we nu 3 verschillende boxen aanbieden: kat, kleine hond en grote hond. In de EHBO box zit alles wat je nodig hebt om thuis te blijven maar ook om op reis te gaan. Door deze in een enkele box te steken met wat…

Wist je dat …

… dit zijn dit jaar de populairste…. … hondenrassen: Canis vulgaris of straathond Chihuahua Border Collie … teefjesnamen: Luna Mila Nala … mannetjesnamen: Max Jack Milo … kattennamen: Luna Simba Lola … kattenrassen: Exotic shorthair Ragdoll Britse korthaar

Allergieën in de praktijk

Helaas zien we in de praktijk steeds meer honden en katten met allergieën. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak zien we allergische reacties voorkomen bij honden of katten met een speciaal uiterlijk of vachtkleur. Je kan hierbij denken aan crème kleurige honden zoals teckels of verschillende buldog rassen (Amerikaanse buldog, Franse buldog, …). Maar ook…

Veilig door de feestdagen

De feestdagen komen er aan en vaak is dit een gevaarlijke periode voor onze huisdieren. ’s Avonds is het sneller donker en wanneer wij kerst of nieuwjaar vieren, durven ze vaak als eens iets te eten wat giftig kan blijken. Hieronder vindt je enkele tips om veilig door de feestdagen te komen. – Op wandeling:Omdat…

Hoe schakel ik mijn hond of kat over naar diepvriesvoeding?

Pups en kittens kunnen na het spenen meteen overschakelen. Laat de diepvriesvoeding rustig ontdooien in de frigo en laat deze opwarmen op kamertemperatuur alvorens deze aan te bieden. Voor een betere vertering kan je de inhoud van de worst (het vlees zonder verpakking) 5 minuten koken in water en wanneer dit is afgekoeld presenteren aan…

Carnivoer

CarniVoer: de worst zelf: De diepvriesworsten zijn een uitgebalanceerde prooidiervoeding. Dit wil zeggen dat zij vlees, botten en organen bevatten van een prooidier dat een hond (lees: wolf) of kat ook in het wild zou eten. Door het gebruik van prooidieren heeft de worst nooit een constante samenstelling. Deze dieren die in CarniVoer zijn verwerkt,…

Kant-en-klare diepvriesmaaltijden voor je hond of kat

Sinds kort is er meer en meer te lezen over kant en klare diepvriesmaaltijden voor hond en kat. Begin dit jaar konden jullie lezen dat wij als praktijk ook kant en klare diepvriesworsten voor hond en kat verkopen van het merk CarniVoer. Hierbij een woordje uitleg over het hoe, wat en vooral waarom wij achter…

Koudgeperste brokken?

Sinds kort verkopen we in onze praktijk een nieuwe voeding voor hond en kat. Deze voeding bestaat uit koudgeperste brokken. Wat is dit juist en waarom zijn wij alvast grote fans? Het grootste verschil zit in het productie proces. Bij gewone brokken wordt het voer als het ware ‘gebakken’ tot boven de 100°C. Dit is…

Tandverzorging bij hond en kat

Pups worden zonder tanden geboren. Enige tijd na de geboorte komen de tandjes tevoorschijn en na ongeveer 12 weken is dit melkgebit compleet. Wanneer een puppy tanden aan het wisselen is, kan het gebeuren dat de melktand niet meteen uitvalt. De nieuwe tand komt naast de melktand te staan. We spreken dan van persisterende melktanden.…

Dieren en vriesweer

Katten Verhoog de slaapplaats van je kat zodat ze niet in de tocht ligt. Zorg voor extra opstapjes: oudere katten kunnen in de winter last krijgen van hun gewrichten en minder makkelijk springen. Wanneer je overdag weg bent en de verwarming niet aanstaat, leg dan extra dekentjes of maak hun normale slaapplek wat knusser. Buitenkatten…

Vlooien, wat nu?

Iedereen met huisdieren kent het wel, de eeuwige strijd tegen de irritante beestjes die je hond of kat plagen met vreselijke jeuk! In vele gevallen zelfs zo erg dat er wondjes en huidontstekingen ontstaan.Onder het motto “beter voorkomen dan genezen” is het dus belangrijk steeds goed preventief te behandelen maar uiteraard is het nog belangrijker…

Eindejaar

Voor ons betekent december gezelligheid, warm aankleden, kerstmarkten bezoeken en het jaar met een knal afsluiten. Voor de meeste van onze dieren is de jaarwisseling echter geen feest. Ze schrikken van de flitsen, sissende geluiden en knallen van vuurwerk. Onze huisdieren hebben een beter gehoor dan ons dus ze horen knallen en sissende geluiden horen…

Oproep Vlaamse Overheid omtrent castratie katten

Het is sinds 1/11/2017 verplicht om uw kat te registreren in de Belgische databank CatID (behalve enkele uitzonderingen). Bovendien is het sinds enige tijd verplicht om uw kat steriel te laten maken (behalve enkele uitzonderingen). De overheid heeft alle dierenartsen laten weten dat zij vanaf het voorjaar 2020 contact zullen opnemen met eigenaars van wie…

Grasaren

Zomer, het is weer zo ver: de tijd van de vervelende grasaren. We hebben al verschillende patiënten gezien met grasaren in de oren of tussen de tenen. Ze kunnen zich ook vastzetten in de neus of zelfs langs het oog. Grasaren zijn de zaadjes van gras. Ze bestaan uit een verdikking, voorzien van ‘voelsprieten’ en…

Wist je dat …

… een volwassen hond gemiddeld 42 tanden heeft? Een volwassen kat heeft er slechts 30. … konijnen niet kunnen zweten? Ze geven enkel warmte af via de oren. Vanaf ongeveer 23°C krijgen ze het al moeilijk. … snorharen van de kat dienen als maatstaf? Als de snorharen niet door een opening kunnen, kan het lichaam…

Ik ga op reis en neem mee …

De vakantie komt eraan, maar waar gaat je huisdier naartoe? Gaat je hond en/of kat mee op reis of gaat hij/zij naar de opvang? Of komt er iemand aan huis?Waar moet je aan denken?Wij hebben alvast een lijstje opgemaakt als richtlijn. Voor uitgebreide informatie omtrent vaccinaties en reis-documenten kan u terecht op de website van…

Wist je dat …

… katten zichzelf nog liever uithongeren dan dat ze iets tegen hun zin eten? Een hond daarentegen zal al eens een stukje fruit of groenten eten in geval van schaarste. … het cliché beeld van een konijn met een wortel in een kooi eigenlijk heel slecht is? Een konijn heeft minstens 1m³ nodig, veel hooi…

Wist je dat …

… katten vaak naar mensen gaan die eigenlijk geen kattenliefhebber zijn? Omdat deze persoon de kat negeert, voelt de kat zich hier niet bedreigd bij, in tegenstelling tot bij de grijpgrage handen van kattenliefhebbers … katten en honden tot 6x beter zien in het donker dan mensen? Dit komt door een speciaal lichtweerkaatsend laagje in…

Wist je dat …

…je nu moet beslissen of je je konijn binnen of buiten laat tijdens de winter? Ze beginnen namelijk nu wintervacht aan te maken als je ze continu buiten laat. Zorg natuurlijk wel voor een beschutte slaapplaats. …grote honden zoals Duitse Doggen en Sint-Bernards over het algemeen minder oud worden dan kleinere exemplaren, zoals Chihuahua’s? Gemiddeld…

Belangrijke Belgische wetgeving

U heeft het spotje met de krolse poezen misschien al op de radio gehoord maar de Belgische wetgeving is op bepaalde vlakken recent aangepast. Omdat niet iedereen hiervan op de hoogte is en omdat het vaak niet zo leuk leest, zetten wij het even kort op een rijtje voor u. De kat Kittens mogen het…

Het ideale gewicht bij honden en katten

Een lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. Er is dus energie nodig om het lichaam van brandstof te voorzien. Die energie wordt uit de voeding gehaald en kan afkomstig zijn van vetten, koolhydraten en eiwitten. Vetten leveren het meeste energie vergeleken met koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten worden echter bij overmaat ook omgezet in…

Diarree bij de kat

De normale ontlasting (faeces) van een kat is goed gevormd en heeft een bruine kleur. Bij diarree is de ontlasting zachter of zelfs waterig, en kan de kleur lichter of donkerder zijn dan normaal. Ook kan er vers bloed of slijm zichtbaar zijn bij de ontlasting. Het ontlastingspatroon van de kat kan veranderen en soms…

Gebitsverzorging en reiniging

Gebitsproblemen komen regelmatig voor bij huisdieren. Bij de hond en de kat is de vorming van tandplak een probleem bij het ouder worden. Na verloop van tijd kunnen de tanden ook los gaan zitten omdat het tandvlees zich steeds verder terugtrekt. Deze dieren gaan ook vaak onaangenaam uit hun mond ruiken. De meest voorkomende aandoeningen…

Wist je dat? Empathie bij dieren

Als een familielid verdrietig is over het verlies van een naaste, dan troost jij hem of haar. Maar ook dieren doen dit. Is dit troostgedrag bij hen aangeleerd sociaal gedrag of troosten zij uit echt uit empathie? Dat laatste, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een Nederlandse wetenschapper ontdekte in 1979 in dat ook chimpansees elkaar…

Najaarsklassiekers: vlooien in de winter, vuurwerkangst, dieren en vriesweer

Vlooien in de winter In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft ook in herfst en winter goede vlooienbestrijding noodzaak. Weliswaar kan tijdens een koude winter de vlo buiten niet overleven maar binnenshuis kunnen vlooien prima overleven. Ook in jouw huis! De cyclus van de vlo Een vlo brengt een relatief kort deel van zijn…

Hoe medicijnen toedienen aan je kat?

Medicijnen geven aan een kat kan erg lastig zijn. Veel katten accepteren het medicijn niet, protesteren enorm, of slikken het pilletje niet door maar werken het weer naar buiten. Het is bovendien vaak moeilijk om een kat goed in bedwang te houden. Hieronder lees je hoe je je kat op een veilige manier stap-voor-stap een…

Antibioticumgebruik en afweer

De ontdekking van de penicilline is een zege geweest voor mens en dier. Daarover is iedereen het wel eens. Veel ziekten zouden niet te behandelen zijn geweest als er geen antibiotica zouden zijn. Maar iedere medaille heeft twee zijden. En ook aan het antibioticumgebruik kleven een aantal bezwaren. Als dierenarts worden we soms geconfronteerd met…

Vragen rond euthanasie

Euthanasie is het op een humane manier beëindigen van het leven van een dier, als dat leven ondraaglijk is geworden. Het woord ‘euthanasie’ is afkomstig uit de Griekse taal en betekent letterlijk ‘gemakkelijke dood’ (eu = gemakkelijk en thanatos = dood). Wij spreken liever van ‘zachte dood‘. Voor het ongeneeslijk zieke dier met kanker dat…

Infectieziekten bij de hond en kat

Algemeen Infectieziekten bij de hond en de kat bedreigen hun gezondheid. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om tegen bepaalde ziekten te vaccineren; de zogenaamde enting. Voorkomen is beter dan genezen! Hoe werkt een vaccin? Met een vaccinatie wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke afweer van de hond en de kat. Een vaccin tegen een bepaalde…

Zomertips

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Hoe merk je dat een dier het te warm heeft De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet…

Kattenweetjes

1. Katten hebben 4 paar snorharen. De bovenste paren kunnen afzonderlijk van de 2 onderste paren bewegen. 2. Poezen spinnen niet alleen als ze zich goed voelen. Ook bij erge pijn, zoals tijdens een bevalling, spinnen katten. 3. Men geeft best geen koemelk aan katten. Veel poezen krijgen er diarree van. Poezen kunnen het lactose…

Blaasgruis/blaasstenen en urineonderzoek bij uw huisdier

Algemeen Blaasgruis is vaak de oorzaak van blaasontstekingen en verstopte plasbuizen bij katten. Bij honden is blaasgruis vaak het gevolg van een bacteriële blaasontsteking. Blaasgruis is het best te vergelijken met microscopisch-klein zand, dat zich ophoopt in de blaas of de plasbuis van de penis. Blaasstenen zijn enkele millimeters tot centimeters groot en kunnen de…

Plezier voor je dier

Hondenspeurtocht Bindt iets wat je hond lekker vindt aan een touwtje of doe het in een pantykous. Sleep het touwtje of de kous achter je aan over de grond naar de plaats waar je het eerste snoepje gaat verstoppen (hij moet er makkelijk bij kunnen). Sleep het daarna verder naar een volgende verstopplaats en laat…

Tips bij vlooien in huis, hoe bestrijden?

Omdat er momenteel nog altijd enorm veel problemen met vlooienbesmettingen zijn door het warme weer, zetten we in dit artikel nog eens de feiten en de juiste aanpak op een rijtje. Voor je het weet zit je met een vlooien(plaag) Elke eigenaar met huisdieren weet dat katten en honden goed gecontroleerd moeten worden op vlooien…

Het bloedonderzoek: wat en wanneer

Het bloedonderzoek: Wanneer aangewezen en wat betekenen de verschillende parameters. Onze huisdieren hebben de neiging om pijn en ongemak te camoufleren. Dit doen zij vanuit hun instinct. Hierdoor merk je pas (te) laat dat je huisdier ziek is. Dit is niet altijd nodig. Met regelmatig bloedonderzoek kunnen we veel ziektes vroegtijdig zien aankomen en goed…

Toepassingen fysiotherapie

Fysiotherapie bij dieren kan je vergelijken met kinesitherapie bij mensen. Er worden dezelfde behandelingstechnieken gebruikt o.a. massage, stretching, diepe dwarse fricties, mobilisatie, manipulatie, oefentherapie (waaronder hydrotherapie), elektrotherapie, ultrageluid, laser, magneetveld. De volgende aandoeningen komen in aanmerking voor fysiotherapie : [ul] [li icon=”angle-double-right” iconcolor=”#8224e3″]Rug- en /of halsproblemen zonder duidelijke oorzaak, hernia, spondylose, lumbo-sacrale instabiliteit[/li] [li icon=”angle-double-right”…

Verplichte sterilisatie katten

Alle katten moeten vanaf 1 september 2014 gesteriliseerd zijn voor ze aangekocht of geadopteerd worden. [dropcap size=”220%”]W[/dropcap]ist je dat katten vanaf 1 september 2014 enkel zullen kunnen worden gegeven of verkocht wanneer ze gesteriliseerd en geïdentificeerd zijn? Ken je de voordelen om een kat in een asiel te adopteren? Vanaf de leeftijd van 5 maanden…

De risico’s van paracetamol

Paracetamol wordt door mensen veel gebruikt als pijnstiller. Wanneer de hond of kat ziek is, is het verleidelijk hem of haar ook wat paracetamol te geven. [marker color=”#dd3333″ textcolor=”#ffffff”]Doe dat niet![/marker] Bij mensen is paracetamol een relatief veilig middel. Bij honden en katten kan paracetamol vergiftigingsverschijnselen geven met in het ergste geval, overlijden… Vergiftigingsverschijnselen bij…

Ontwikkeling van een kitten

Inleiding Lange tijd was het gebruikelijk om kittens bij de moeder weg te halen als ze zes weken oud waren. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar diergedrag. Daardoor zijn er veel nieuwe inzichten ontstaan, ook over de leeftijd waarop een kitten uit het nest mag. Het is nu duidelijk dat een kitten…

De plaskater

Met een plaskater bedoelen we een kater die moeilijk of niet kan plassen. Dit komt redelijk veel voor bij katers. [marker color=”#eeee22″ textcolor=”#000000″]Gecastreerde binnenhuiskaters met (licht) overgewicht zijn hier erg gevoelig voor.[/marker] De aandoening komt meer voor in de winter als je kat meer binnen is. De plasbuis is in tegenstelling tot bij een poes relatief…

Katten die muizen vangen

Katten houden van muizenvangen. En omdat ze van nature jagers zijn, zijn ze er zeer goed in. Uw kat zal niet jagen omdat ze honger heeft, daar is ze veel te goed voor gevoed! Ze doet het eigenlijk omdat het een natuurlijk instinct is. Dit zou niet tot een probleem mogen leiden, maar je moet…

Chocoladevergiftiging

Chocoladevergiftiging, de meest gestelde vragen en antwoorden [custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center] [clear] 1. Waarom is chocolade giftig? Chocolade bevat theobromine, en dit veroorzaakt een overdreven stimulatie van het hart, het ademhalingsstelsel en het centraal zenuwstelsel. Afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid kunnen de gevolgen mild tot ernstig zijn, soms zelfs fataal. 2. Waarom is chocolade niet giftig voor…

Tips voor vuurwerkangst

Waar de decembermaand voor ons mensen een feestmaand is, is dit voor veel dieren de meest ellendige maand van het jaar: er wordt vuurwerk afgestoken. En hoewel het afsteken van vuurwerk officieel slechts één dag is toegestaan, klinken de eerste knallen vaak al vroeg in december. Hoe zorg je ervoor dat jouw dieren rustiger worden?…

De furminator: Wat? Hoe? Waarom?

Wat is een furminator? De furminator is een roestvrijstalen kam om de ondervacht en losse haren te verwijderen zonder de bovenvacht te knippen of te beschadigen. Waarom zou je de furminator gebruiken voor je kat? [custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center]  [clear] De meeste katten verharen. In het vroege voorjaar en najaar verharen katten meestal het ergst, maar binnenkatten…

De normale dracht bij de kat

Algemeen Na de paring worden de eicellen in de eileider bevrucht. Ongeveer 4 tot 5 dagen na de dekking komen de bevruchte eicellen in de baarmoeder aan. In het algemeen vindt in de nu volgende dagen de zogenaamde “spacing” plaats waarbij de eicellen gelijktijdig worden verdeeld over de lengte van de baarmoederhoornen. Onderling kunnen de…

Traanstrepen bij honden en katten

[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] Clytox is een fysiologische oogreiniger met extracten van Kamille, Calendula (goudsbloem) en Euphrasia (ogentroost). Dankzij de uitgebalanceerde boorzuuroplossing zorgt Clytox bij regelmatig gebruik voor een vermindering van traanstrepen. De pH (7,4) is identiek aan die van de tranen van honden en katten waardoor het absoluut niet  irriterend is voor de ogen van huisdieren.…

Hills Metabolic Diet: de eerste resultaten

In de vorige nieuwsbrief kon je lezen over het nieuwe vermageringsdieet van Hill’s namelijk Metabolic. [custom_frame_center shadow=”on”] [/custom_frame_center] Metabolic is ontwikkeld om je kat of hond gemakkelijker af te laten vallen zonder ingrijpende veranderingen in je eigen levensstijl. Ruim 350 huisdieren kregen thuis 2 maanden lang Metabolic. Het resultaat? 90% voltooide het programma, 96% viel…

Overgewicht bij hond en kat

[custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center] [clear] Overgewicht komt veel voor bij katten en honden, met alle gezondheids­risico’s van dien. Dit artikel geeft je meer informatie over : wat overgewicht is, de oorzaken van overgewicht, waarom dit een probleem is en wat de risico’s zijn, wat de verschijnselen zijn, wat je eraan kan doen om hem weer op het…

Chronisch nierfalen bij de kat

Chronische nierinsufficiëntie (CNI) of chronisch nierfalen is een aandoening die bij veel katten voorkomt. Meestal treft deze ziekte eerder oudere katten, hoewel het bij jonge dieren ook kan. Het aantal gevallen neemt toe vanaf een leeftijd van 7 jaar. CNI is een progressief proces dat geleidelijk aan voortschrijdt en erger wordt. Het is dus belangrijk…

Tips bij het geknal tijdens de jaarwisseling

[toggle_content title=”Mijn kat is bang voor vuurwerk (klik hier)”] [custom_frame_center shadow=”on”] [/custom_frame_center] [clear] Tijdens de jaarwisseling zal het overal wel weer een geknal van jewelste zijn. Natuurlijk zijn er katten die hier helemaal geen last van hebben. Dat katten soms in paniek raken, is ook best te begrijpen. Bij katten is het soms moeilijk te…

Katten en artrose

Gewrichtsaandoeningen bij katten komen meer voor als vroeger werd gedacht. De belangrijkste gewrichtsaandoening is osteoartritis, ook wel artrose genoemd. Bij artrose is er sprake van kraakbeenafbraak, en vaak ook botwoekeringen rond het gewricht. Dit proces gaat gepaard met een ontstekingsreactie, verminderde soepelheid en pijn. [custom_frame_right shadow=”on”][/custom_frame_right] [clear] De slijtage begint sluipend en wordt heel geleidelijk…

Pijn bij de kat

Pijn en pijnbestrijding bij de kat is jarenlang een onderbelicht probleem geweest. Vaak was alleen al het onderkennen van door pijn veroorzaakt gedrag niet eenvoudig. Daarnaast moest ook op het gebied van behandelingsmogelijkheden een achterstand op de hond ingelopen worden. De kat heeft een zeer specifieke stofwisseling, ook wat betreft het verwerken van medicijnen. Hierdoor…

Alles wat je moet weten over vlooien

Hoe kan ik zien of mijn huisdier vlooien heeft? Zijn de vlooien gevaarlijk voor mens en dier? Hoe lang kan een volwassen vlo leven? Hoe lang duurt een vlooiencyclus? Hoe lang duurt het voor de vlooienplaag onder controle is? Ik heb vorige week het dier behandeld met een geschikt vlooienproduct en de omgeving met omgevingsspray,…

Erfelijkheid bij katten

Een veel voorkomend dilemma voor iemand die katten fokt is “Mijn dekkater of dekpoes heeft zojuist een misvormd kitten voortgebracht. Moet ik nogmaals met hem of haar fokken?” Hierop is zelden een eenvoudig antwoord mogelijk. Elke situatie moet apart bekeken worden. Een informatief artikel zoals dit kan wel enkele richtlijnen geven die in zo’n situatie…

Verhuizen met uw kat

Als er één ding is dat nog stressvoller is dan verhuizen, dan is het wel verhuizen met uw kat. Maar toch, met een zorgvuldige planning zou alles soepel moeten verlopen. Katten ontwikkelen een sterke band met hun omgeving dus verhuizingen kunnen nogal stressvol zijn. Vooruitplannen zal er voor zorgen dat de overgang van het ene…

Overgewicht bij honden en katten: een gewichtig probleem

Sluipend probleem Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat tot 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Honden en katten met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Obesitas verhoogt het risico op artritis, mobiliteitsproblemen en suikerziekte. Bovendien…

Verzorging van de moederpoes na de bevalling

[toggle_content title=”Zorg voor de moederpoes”]In de eerste vier weken na de geboorte van de kittens worden er steeds hogere eisen gesteld aan de moederpoes. Afhankelijk van haar leeftijd, grootte en karakter kan het nodig zijn om haar meer als twee maaltijden per dag te geven. Indien nodig mag je haar tijdens die vier eerste belangrijke…

De bevalling van een poes

[custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center][clear] Hoewel veel mensen vinden dat er weinig problemen zijn bij de bevalling van de kat, is het toch goed te weten hoe de bevalling normaal gesproken verloopt en welke problemen er kunnen optreden. In alle gevallen geldt: als je het niet vertrouwt, aarzel dan niet de dierenarts te bellen voor advies! Bij veel…

Lymfoma

[toggle_content title=”Wat is lymfoma?“]Het maligne lymfoom is een vorm van kanker (neoplasie) uitgaande van de lymfocyten, een type witte bloedcel van het afweersysteem. We onderscheiden B- lymfocyten en T- lymfocyten. [custom_frame_left shadow=”on”] [/custom_frame_left] [clear] T- cellen zijn verantwoordelijk voor de afweer IN de cellen (= cellulaire immuniteit, bijvoorbeeld tegen virussen en bacteriën in de cellen).…

Aandoeningen van de mondholte bij de kat

Ontstekingen van de mondholte komen veelvuldig voor bij katten. De ontstekingen kunnen acuut optreden of chronisch zijn. In de praktijk worden deze katten meestal aangeboden met de volgende klachten: uit de bek stinken (halitosis), schuren met of krabben aan de kop vanwege pijnlijkheid, speekselen, slijm- en/of bloedverlies uit de bek, veranderd eetgedrag (pas in een…

Osteoartritis in de voorpoot (elleboog en schouder)

[toggle_content title=”Het probleem“]Gewrichtsaandoeningen komen veel voor bij katten, ongeveer een kwart tot een derde van alle volwassen katten heeft hier last van. Van alle katten die ouder zijn dan 12 jaar lijdt zelfs 90% aan een gewrichtsaandoening. De belangrijkste gewrichtsaandoening is osteoartritis (OA), ook wel artrose genoemd. Bij de kat komt OA het meest voor…

Feline Infectieuze Peritonitis

[toggle_content title=”Wat is Feline Infectieuze Peritonitis?”] Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een virale ziekte die wordt veroorzaakt door het feline coronavirus (FCoV). Dit feline coronavirus (FcoV) is in eerste instantie onschuldig en veroorzaakt alleen wat lichte diarree, maar als het muteert (= van DNA- samenstelling verandert) kan de ziekte FIP ontstaan. De naam FIP is…