Omdat er momenteel nog altijd enorm veel problemen met vlooienbesmettingen zijn door het warme weer, zetten we in dit artikel nog eens de feiten en de juiste aanpak op een rijtje.

Voor je het weet zit je met een vlooien(plaag)

Elke eigenaar met huisdieren weet dat katten en honden goed gecontroleerd moeten worden op vlooien en zo nodig ook behandeld. Een vlooieninfectie die niet behandeld wordt kan gemakkelijk uitvloeien in een vlooienplaag. Iedereen die wel eens een vlooienplaag gehad heeft, met jeukende honden en katten en rode bultjes van de vlooienbeten op de benen van eigenaren, kan je vertellen dat het een verschrikkelijke ervaring is.

Cyclus van de vlo

nb201412003

Om vlooien optimaal te bestrijden is het belangrijk te weten hoe een vlo zich voortplant. Op je huisdier zie je alleen de volwassen vlooien. Ze kunnen pas eitjes leggen nadat ze bloed gezogen hebben. Een volwassen vlo kan per maand honderden eitjes leggen. Ook met weinig zichtbare vlooien kan zich dus een vlooienplaag ontwikkelen.
De eitjes vallen uit de vacht en ontwikkelen zich in 2 tot 4 dagen tot larven. De larven zijn zo dun als een haar en een paar millimeter lang. De kans dat je ze ziet kruipen is dus niet groot. Ze kruipen naar donkere plekjes, waar ze na 2-3 weken verpoppen. Larven eten vooral vlooienuitwerpselen.
De poppen komen na 6 weken tot een jaar uit. Ze reageren onder andere op trilling, dus als je op vakantie bent geweest kunnen er tegelijkertijd zeer veel vlooien uit de poppen komen. De poppen zijn erg sterk, ze zijn niet makkelijk te doden.
De volgroeide vlo springt op een gastheer, zoekt een andere vlo om mee te paren en zo begint de gehele levenscyclus weer opnieuw.
Vlooien vermeerderen zichzelf voornamelijk binnenshuis. Omdat wij onze huizen verwarmen kunnen vlooien zich het hele jaar voortplanten. Buiten lukt dat alleen als het lang genoeg warm is. Vlooien zijn dus niet alleen een probleem van het zomerseizoen !!
Op onderstaand schema kan je zien hoe ernstig een besmetting kan zijn, zelfs als je maar een paar vlooien ziet.

nb201412004

Preventief handelen

Vlooien kunnen lintwormen overbrengen op de hond of de kat. Als je dier vlooien heeft moet je het dus ook ontwormen met een geschikt middel.
Zoals uit het bovenstaande blijkt, is het heel belangrijk om te voorkomen dat volwassen vlooien eitjes gaan leggen. Dit doe je door al je huisdieren maandelijks te behandelen met vlooienpipetten. Belangrijk is dat je de vloeistof toedient tussen de schouderbladen op de blote huid. Je moet de haren goed uit elkaar duwen om de vlooienpipetten juist toe te dienen.

Wat doen bij vlooienbesmetting in huis

Vraag je dierenarts om raad ivm vlooienbestrijdingsmiddelen.
Het is absoluut noodzakelijk om alle dieren in huis én de omgeving te behandelen, voldoende lang en met de juiste producten. Er zijn maar weinig producten die effectief de vlooien én de eitjes doden terwijl er zoveel meer producten op de markt zijn. Vraag daarom raad aan je dierenarts, liever als aan de apotheker of de dierenwinkel.

Als er al sprake is van een vlooienbesmetting in huis is het heel belangrijk dat zo goed mogelijk aan te pakken. Dagelijks stofzuigen is noodzakelijk, daarmee verwijder je een deel van de eitjes, larven en poppen. Echter: door de trilling van het stofzuigen kunnen de poppen uitkomen. Je moet dus dagelijks de stofzuiger leegmaken om te voorkomen dat de uitgekomen vlooien de stofzuiger weer uitkomen. Je kan ook een vlooienbandje in de zak doen.
Was alle kledij die bij de hond of kat gelegen heeft of die je aan had terwijl je bij het dier in de buurt was. Hoe heter je de stoffen wast, hoe beter. Was zeker alle honden- of kattenspullen (bed, speeltjes, …). Denk ook aan de bekleding van de zetel, kussenslopen, … Dit zijn stuk voor stuk potentiële vlooiennesten.
Om de rest van de larven en de volwassen vlooien in huis te bestrijden moet je een spray of fogger gebruiken die beiden bestrijdt. Deze producten zijn giftig voor vogels en vissen. Die moet je uit huis verwijderen of het aquarium luchtdicht afsluiten. Ook de andere huisdieren moeten uit het huis. Het middel doodt volwassen vlooien onmiddellijk en remt de larven zodat ze niet meer gaan verpoppen. Omdat larven en poppen vooral op donkere plekken zitten moet je daar ook sprayen als je een spray gebruikt. Dus: onder het meubilair, inclusief kasten en plinten. Denk ook aan de naden van de bank en op en onder het tapijt. Als je je huisdieren ook in de auto vervoert, spray die dan ook mee.
Sluit bij het sprayen of gebruik van de fogger deuren en ramen gedurende vier uur en verlaat zelf ook het huis. Als je daarna een half uur verlucht kan je veilig in het huis verblijven.
Meestal is 1x sprayen niet voldoende en moet je het 2 weken later nogmaals doen of misschien zelfs vaker. De poppen kunnen immers later nog uitkomen. Een vlooienplaag stoppen is een werkje dat veel doorzettingsvermogen vereist. Dus nogmaals: voorkomen is veel eenvoudiger. Zorg dat u en uw huisdier geen problemen krijgen met vlooien door preventief te behandelen.

Hoe herken je vlooien in huis?

Een vlo of vlooi is een piepklein, bruinzwart insectje dat met een enorme sprong op een mens of dier terechtkomt. De vlo zuigt bloed uit de huid en laat zich vervolgens weer van de gastheer vallen. Vlooien herken je meestal aan:

[ul] [li icon=”exclamation-triangle” iconcolor=”#ffff00″]Jeukende bultjes op je huid[/li] [li icon=”exclamation-triangle” iconcolor=”#ffff00″]Krabbende huisdieren[/li] [li icon=”exclamation-triangle” iconcolor=”#ffff00″]Vlooienuitwerpselen op de huid van je huisdier[/li] [li icon=”exclamation-triangle” iconcolor=”#ffff00″]Aanwezigheid van vlooien & vlooieneitjes in huis

nb201412005[/li][/ul]

Niet alle kleine beestjes in je huis zijn per definitie vlooien. Een vlo kun je herkennen aan de volgende uiterlijke eigenschappen:

[ul] [li icon=”exclamation-triangle” iconcolor=”#ffff00″]Grootte – 2mm[/li] [li icon=”exclamation-triangle” iconcolor=”#ffff00″]Bruin of zwart van kleur[/li] [li icon=”exclamation-triangle” iconcolor=”#ffff00″]Kleine kop, groot lijf & lange pootjes[/li] [li icon=”exclamation-triangle” iconcolor=”#ffff00″]Platte rug[/li] [li icon=”exclamation-triangle” iconcolor=”#ffff00″]Springt tot 1 meter ver

nb201412006[/li][/ul]