nbparac001
Paracetamol wordt door mensen veel gebruikt als pijnstiller. Wanneer de hond of kat ziek is, is het verleidelijk hem of haar ook wat paracetamol te geven.
[marker color=”#dd3333″ textcolor=”#ffffff”]Doe dat niet![/marker] Bij mensen is paracetamol een relatief veilig middel. Bij honden en katten kan paracetamol vergiftigingsverschijnselen geven met in het ergste geval, overlijden…

Vergiftigingsverschijnselen bij honden treden al op na enkele dagen toedienen van een te hoge dosis. De symptomen zijn te wijten aan intoxicatie van de lever. Omdat paracetamol een zeer korte werkzame periode heeft bij honden, maximaal 1,5 uur, is het gebruik van weinig nut en kunnen er alleen grote problemen ontstaan wanneer per ongeluk te veel wordt gegeven.
Wanneer je hond per ongeluk een grote hoeveelheid paracetamol (meer dan 150 mg/kg lichaamsgewicht) heeft opgegeten, is het zeer verstandig zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Die kan de hond laten braken zodat de paracetamol wordt uitgebraakt. Het laten braken van een hond is alleen zinvol binnen 2 uur na opname. Daarna is de giftige stof de maag gepasseerd en zal braken geen effect meer hebben. Het geven van Norit® is dan nog aan te bevelen (2 gram/kg lichaamsgewicht iedere vier uur totdat de ontlasting zwart wordt). Norit® bindt de giftige stof en voorkomt daardoor opname in het bloed.
Paracetamol aan katten geven is uit den boze. Katten missen het enzym wat paracetamol afbreekt en daardoor zal bij de kat snel een overdosering ontstaan. Bij een dosering van 20mg/kg treden al vergifitigingsverschijnselen op; braken, benauwdheid, sloomheid en niet meer willen eten. Uiteindelijk zal ernstige leverschade en bloedarmoede optreden met niet zelden de dood tot gevolg.
Het is aan te raden alleen pijnstillers te gebruiken die worden voorgeschreven na een bezoek aan de dierenarts.

nbparac002