Aanmelden
0496 / 303 501

Cherry eye of kersenoog bij de hond

Honden, katten en nog enkele andere diersoorten hebben een derde ooglid, dit is het vlies dat zichtbaar is langs de neuskant van het oog. Een T-vormig stukje kraakbeen vormt als het ware het skelet van dit ooglid. De basis van dit kraakbeen is omgeven door een traanklier nl. de derde ooglidklier. In een normale positie is deze klier niet zichtbaar, ze wordt door een soort bindweefsel op haar plaats gehouden onderaan de oogbol.

kersenoog1

Prolaps of uitpuilen van deze klier zien we geregeld bij bepaalde hondenrassen o.a. bij de Cocker Spaniel, Boston Terrier, Engelse Bulldog en Mastino Napolitano. Bij poezen komt het veel minder voor, en dan vooral bij de Burmees.

kersenoog2

De uitpuilende klier is rood, gezwollen en zichtbaar aan de vrije rand van het derde ooglid. Omwille van de gelijkenis met een kriek spreekt men van een cherry eye. Meestal is er wat meer slijmerige uitvloei aan dat oog.

kersenoog3

Na het aanbrengen van een lokaal anestheticum is het soms mogelijk om de klier tijdelijk terug op zijn plaats te krijgen door met een pincet aan de vrije boord van het derde ooglid te trekken.

Een andere mogelijkheid is het wegnemen van een deel of de ganse de klier. Omdat de klier ook een rol speelt bij de traanproductie wordt dit ten stelligste afgeraden, het beste is deze klier volledig te sparen. Dit gebeurt door ze chirurgisch vast te zetten hetzij tegen de binnenkant van de oogkas, aan een extra-oculaire spier of aan de sclera (d.i. het witte omhulsel van de oogbol). Een andere ingreep omvat het terug weghechten van de klier onder het slijmvlies van het derde ooglid (techniek van Morgan).

kersenoog4 kersenoog5

Cherry eye kan verward worden met een eversio van het kraakbeen van het derde ooglid, in dat laatste geval is de vrije rand van het derde ooglid naar buiten omgeklapt. Er is dan echter geen klier zichtbaar. De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van het omgekrulde stukje kraakbeen doorheen een klein sneetje in het overliggende slijmvlies.

kersenoog6

Tot slot moet nog vermeld worden dat de derde ooglidklier ook tumorale veranderingen kan ondergaan en daardoor vergroot en gaat uitpuilen. Deze tumor mag men niet verwarren met een cherry eye.

m4s0n501

Wat doet DAP Argus?

  • Ik ben Valérie Gielen en heb mijn diploma aan de universiteit van Gent behaald.

    Lees meer ...

  • DAP Argus behandelt kleine huisdieren, zoals honden, katten, kleine knaagdieren, vogels, enz.
  • Mogelijkheid om online afspraak te maken.
  • Wij zijn iedere weekdag en zaterdagvoormiddag geopend. De openingsuren staan hierboven.
  • Bloedanalyse-toestel in eigen praktijk!!

Opgelet

Vind ons op Facebook

Waar vind je DAP Argus?


Grotere kaart weergeven

DAP Argus
Weg naar As 55, 3600 Genk
- via Foursquare -

cash bancontact